Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V novém týdnu jen málo srážek a běžné teploty

Nad Britskými ostrovy se o víkendu vytvořila mohutná tlaková výše, která bude určovat i charakter počasí v příštím týdnu. Bude blokovat proudění z Atlantiku. Díky tomu nás čeká jen málo srážek a převážně normální teploty pro přelom února a března. V novém týdnu skončí také s příchodem března meteorologická zima a začne meteorologické jaro. Příchod jarních teplot nás ale zatím v novém týdnu nečeká.

Hned v pondělí bude na obloze většinou oblačno až zataženo a ojediněle, hlavně na horách, bude ještě slabě sněžit. Ranní minima budou kolem -4 °C, denní maxima potom zamíří na -1 °C až 3 °C.

Výše
Synoptická situace v pondělí v poledne - nad Britskými ostrovy bude mohutná tlaková výše, která bude blokovat příliv teplejšího a vlhčího vzduchu z Atlantiku, zdroj: metoffice.gov.uk

V úterý již sněžení všude ustane a místy se protrhá oblačnost na polojasno. Ranní minima budou kolem -5 °C, maxima potom mezi 0 °C až 4 °C, na jihu Moravy až 5 °C. Slunečné počasí přinese středa. Ranní teploty budou podobné jako v úterý, ale odpolední teploty již budou o 1 °C až 2 °C vyšší. Převážně slunečný bude také čtvrtek, ale dále se bude oteplovat. Odpoledne naměříme 3 °C až 7 °C a lehce nad bod mrazu se teploty dostanou i na horách.

Oblačnost
Množství oblačnosti ve středu ve 13:00 - na obloze bude slunečno, zdroj: ventusky.com

Teploty
Odchylka teploty vzduchu ve středu odpoledne vůči průměru 1981-2020 - první březnový den do střední Evropy přinese normální teploty, zdroj: ventusky.com

V pátek už se opět zatáhne a objevit se může i slabý déšť, na horách sněžení. Denní maxima budou stále mezi 3 °C až 7 °C, ráno budou teploty kolem bodu mrazu. O víkendu se zřejmě opět o něco ochladí a hlavně v neděli se přidají sněhové přeháňky.