Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Bouře v Evropě mají nejméně 13 obětí, zaskočily meteorologické ústavy několika zemí

Zatím nejtragičtější bouře letošního roku včera zasáhly několik zemí Evropy. Jako první řádily včera ráno na Korsice (viz článek). Podle posledních údajů si zde vyžádaly 5 obětí. Příchod tak silné bouře lidi na ostrově překvapil. Pro oblast navíc nebylo vydáno dostatečné varování před extrémní bouří. Oficiální meteorologický ústav MetoFrance v rozhovoru přiznal, že varování vydal pozdě a intenzitou bouře byl překvapen. Tamní regionální model AROME sice vznik extrémních bouří naznačoval, ale meteorologové se k tomuto modelu nepřiklonili a výstrahu podle něj nevydali.

Varování
Výstraha před bouřkami ve Francii vydaná 12 hodin před příchodem bouřek na Korsiku - na Korsice počítala s bouřkami jen s nejnižším stupněm varování (označeným žlutě), zdroj: vigilance.meteofrance.fr

Blesky
Suma blesků v Evropě za včerejší den - barevně odlišeno dle času. Detekce zachytila přes 300 000 blesků, zdroj: blitzortung.org

Následně se bouře přesunuly nad Itálii, kde si vyžádaly dvě oběti. Odpoledne a k večeru zasáhly také Rakousko. Zde si vyžádaly 5 obětí.

Blesky
Sumace blesků za 12 hodin do včerejších 16:15 - bouřkový systém se ze Středomoří rychle dostal do Rakouska, zdroj: uwz.at

V Rakousku byla přitom varování ještě více podceněná než ve Francii. Ještě dopoledne tamní meteorologický ústav ZAMG očekával bouřky jen na jihu země a to s nízkým stupněm nebezpečím. Nakonec bouře zasáhly velkou část Rakouska a i v místech, kde ještě v poledne žádná výstraha nebyla, se o pár hodin později vyskytly bouře s nárazy větru přes 100 km/h.

Varování
Varování rakouského meteorologického ústavu ZAMG ze včerejšího poledne - silné bouřky očekával jen na jihozápadě země. Ty přitom zasáhly většinu Rakouska. I v oblastech bez výstrahy (zeleně označených) způsobily značné škody, zdroj: zamg.ac.at

Bouře v Rakousku překvapily i lovce bouřek, kteří vydávají předpovědi pod organizací Estofex. Ten ve své předpovědi očekával v Rakousku silné bouřky jen s nízkou pravděpodobností. Naopak extrémní bouřky nad Korsikou zachytila organizace velmi dobře.

Večer tento bouřkový systém dorazila i na jihozápad Moravy a jih Vysočiny. Hasiči na řadě míst odklízeli popadané stromy. Nad naším územím se ale již rychle rozpadl. Nejsilnější náraz větru byl naměřen v Dukovanech, kde dosáhl 94 km/h. Systém, který se prohnal Evropou, splnil definici tzv. derecha (dlouhotrvající bouřkový systém doprovázený velmi silným větrem na vysokém počtu míst).

Tak vysoký počet obětí v souvislosti se silným větrem při jedné mohutné bouři je v Evropě výjimečný. Zpravidla největší počet obětí mají přívalové povodně. Například katastrofální bleskové povodně v minulém roce v Německu a sousedních zemí si vyžádaly přes 200 obětí.