Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V bouřkách na západě spadlo i přes 50 mm srážek

Včera večer se u nás začaly tvořit velmi silné bouřky. Jako první zasáhly Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj. Nejvíce škod způsobily v Karlovarském kraji. V Aši spadlo včera až 58 mm srážek (viz meteostanice). Přívalový déšť v Ašském výběžku zaplavil řadu míst. Hasiči odčerpávali vodu ze 20 míst na Ašsku. Například v osadě Doubrava u Aše se vytvořilo jezero, které zaplavilo tamní penzion. Ještě horší byla situace ve městě Selbitz v Bavorsku nedaleko Aše, kde ulicemi tekly proudy vody a unášely vše v cestě.

I další místa hlásila úhrny přes 50 mm. Jde o Žatec, Výsluní a Měděnec v Krušných horách a Hřivice v okrese Louny. Právě poslední jmenovaná stanice ČHMÚ zaznamenala vůbec nejvyšší srážkový úhrn a to 76,4 mm.

Bouřky
Srážkové úhrny od včerejších 8:00 do dnešních 8:00, zdroj: hydro.chmi.cz

Později bouřky zasáhly také Středočeský a Liberecký kraj. Na čele bouřek byl často pozorovatelný tzv. shelf cloud (viz video příchodu bouřky do Prahy). Kvůli bouřkám měli hasiči celkově přes 600 výjezdů.



Dnes ráno další vlna bouřek zamířila na východ našeho území. Doprovází ji především vydatné srážky, ale úhrny již nedosahují tak vysokých hodnot jako včera na západě. Bouřit bude i během dne. Srážkové úhrny v bouřkách se očekávají většinou do 30 mm.