Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V polovině týdne se bouřky vrátí

Dnes a zítra nás čeká poklidné počasí bez přeháněk a bouřek. Počasí totiž bude ovlivňovat tlaková výše. Tu ve středu vystřídá nevýrazné tlakové pole s vlhčím vzduchem, ve kterém se začnou tvořit přeháňky a bouřky z tepla. Od středy tak musíme počítat s místními přeháňkami a bouřkami, které ojediněle přinesou přívalové srážky s úhrny kolem 30 mm.

Bouřky již nebudou tak intenzivní jako v minulém týdnu, kdy kroupy lokálně dosahovaly velikosti přes 5 cm (hodnoty CAPE se budou pohybovat kolem 1000 až 1500 J/kg, zato v minulém týdnu se šplhaly i přes 3000 J/kg). Nejintenzivnější bouřky nás čekají zřejmě v pátek odpoledne a večer při přechodu fronty. Po ní se o víkendu ochladí. Zatímco během týdne se maximální teploty z dnešních 23 °C až 27 °C dostanou postupně na 27 °C až 31 °C, o víkendu se ochladí na teploty kolem 21 °C.

Chladnější počasí v tomto týdnu čeká opět západní Evropa. Francie bude mít v polovině týdne teploty kolem 21 °C a Velká Británie jen kolem 15 °C. Ve Španělsku se očekávají podobné teploty jako u nás. Západní Evropa zažívá velmi chladný červen. Zatímco u nás je o přibližně 5 °C teplejší, než je obvyklé, na západě Evropy je naopak o 4 °C chladnější, než činí dlouhodobé průměry.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teploty
Teplotní odchylky od dlouhodobých průměrů v Evropě v červnu - západ Evropy hlásí chladné počasí, zdroj: Weatherbell.com