Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Bouřky opět naberou na síle, hrozí v nich přívalové srážky

Včera se u nás po několika dnech vyskytly bouřky. Hlášeny byly z jihu Moravy. Silné ovšem nebyly. Dnes se naopak bouřky objeví na jihozápadě Čech. Škody by stejně jako včera působit neměly. Zítra a pozítří se ovšem situace změní a bouřky naberou na síle. Doprovodí je především přívalové srážky, které v nasycené přírodě mohou působit komplikace v podobě zatopených domů, cest nebo rozvodnění menších toků. V neděli večer a v noci na pondělí naopak bude v bouřkách hrozit silný vítr.

Zítra musíme hlavně ve východní polovině území již od rána počítat se srážkami. Tvořit se budou i bouřky s přívalovými srážkami. Na Moravě a ve Slezsku nebezpečí jejich výskytu setrvá až do pozdních večerních hodin. Na západě Čech se naopak zítra srážky vůbec nevyskytnou. V sobotu se mohou odpoledne a večer bouřky s přívalovými srážkami vyskytnout kdekoliv na našem území. V neděli večer a v noci na pondělí přes naše území od západu přejde studená fronta, na které se vyskytnou další silné bouřky doprovázené především velmi silnými nárazy větru o síle až 90 km/h a přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 mm.

Hodnoty CAPE (energie v atmosféře) na následující dny dobře zachycuje model GFS. V červeně a oranžově vyznačených oblastech na obrázcích níže se mohou tvořit silné bouřky (v pátek na východě a v sobotu kdekoliv). Vznik bouřek bude podporovat i silnější střih větru. V bouřkách se tak mohou objevit i kroupy.

CAPE
Hodnoty CAPE v pátek odpoledne, zdroj: in-pocasi.cz

CAPE
Hodnoty CAPE v sobotu odpoledne, zdroj: in-pocasi.cz

CAPE
Hodnoty CAPE v neděli odpoledne - sice nebudou již tak vysoké jako v sobotu a v pátek, ale vznik silných bouřek podpoří studená fronta, zdroj: in-pocasi.cz