Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Na západě o víkendu hrozí silné bouřky, přinesou přívalové srážky

Letošní rok zatím přinesl jen málo bouřek. Může za to hlavně teplotně podprůměrné počasí, při kterém se netvořila dostatečně vertikálně mohutná kupovitá oblačnost. V těchto dnech k nám ovšem již proudí teplý vzduch a o víkendu nás navíc ovlivní mělká brázda nižšího tlaku vzduchu. Díky ní už se začnou tvořit i silnější bouřky, která budou působit lokální škody. Včera již tyto bouřky způsobily škody v západním Německu, kdy byly na několika místech hlášeny přívalové srážky ale i popadané stromy.

První bouřky se u nás začnou tvořit zítra odpoledne a to v západní polovině Čech. Doprovodit je mohou přívalové srážky s úhrny přes 30 mm, silnější nárazy větru a menší kroupy. Bouřky budou postupovat jen pomalu a nad jedním místem mohou setrvat delší dobu. Bouřková činnost navíc v západní polovině Čech bude pokračovat i v noci na neděli, ale bouřky budou postupně slábnout. V neděli odpoledne budou ovšem na jihozápadě Čech vznikat nové, ale již nebudou tak intenzivní jako v sobotu. Nejčetnější budou v neděli v oblasti Šumavy. V pondělí nebezpečí silných bouřky již pomine úplně.

Na východě a severovýchodě území se srážky mimo hory o víkendu objeví naopak jen ojediněle a silné bouřky zde nehrozí. Očekávané rozložení srážek o víkendu dobře zachycuje níže uvedená předpověď z modelu ICON EU.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny o víkendu (za 48 hodin) - srážky se vyskytnou hlavně v západní polovině Čech. V bouřkách budou lokálně ještě vyšší, než zachycuje model, zdroj: ventusky.com

CAPE
Hodnoty CAPE v sobotu odpoledne - v této době budou nejvyšší. Na západě přesáhnou 1000 J/kg, což již umožní v kombinaci s dalšími faktory vznik silnějších bouřek, zdroj: ventusky.com