Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Bouřky nabraly na síle, v Jihlavě se vyskytla výrazná tromba

Od začátku týdne se u nás vyskytují přeháňky a bouřky. V úvodu týdne bylo bouřek jen málo a byly slabé. Včera nabraly ovšem na síle. V Jihočeském kraji na pár místech spadlo i kolem 20 mm srážek. Větší škody ale bouřky nezpůsobily (na několika místech jen zatopily pole nebo cesty - viz Brloh na jihu Čech). Přímo silné bouřky zasáhly západní Slovensko. Nejintenzivnější bouřky se vyskytly v Malých Karpatech. Extrémní srážky jako první zasáhly obec Pernek v okrese Malacky, kde byl během chvíle naměřen úhrn až 93 mm srážek (iMeteo.sk). Obcí Šenkvice se přehnala i přívalová povodeň, která zaplavila několik domů (viz video níže). Vydatné srážky zasáhly také město Pezinok, kde spadlo více než 40 mm srážek a několik ulic ve městě zůstalo zaplaveno.

Obcí Šenkvice se přehnala přívalová povodeň - 4. května

Dnes jsou přeháňky a bouřky ještě častější. Zatím nejvíce srážek spadlo v okolí Hradce Králové. V obci Nové Hrady bylo naměřeno přes 30 mm srážek. Hlavní silnice na Hradec Králové byla i částečně zatopená (diskuse). Bouřky přinášejí vydatné srážky hlavně kvůli svému pomalému postupu.

Výrazná tromba se dnes kolem 13:00 objevila při slabé bouřce v Jihlavě (viz fotografie a video). K zemi se z oblaků snášel výrazný trychtýř. K zemskému povrchu ovšem nedosáhl. Tromba byla natolik výrazná, že ji pozorovala celá řada lidí v Jihlavě a okolí. Od začátku roku se u nás vyskytlo již několik tromb.

Tromba
Výrazná tromba v Jihlavě (zachytila Kvašná Marcela Jr.), zdroj: facebook.com

Tromba
Výrazná tromba v Jihlavě (zachytila Petra Karolína Coufalová), zdroj: facebook.com

Tromba na Jihlavou 5. května