Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Pylová sezona je nadprůměrná, zatím dominovala bříza

Jaro je pro řadu lidí synonymem probouzející se přírody, bující vegetace a kvetoucích rostlin, nového začátku. Jenže právě květy řady bylin i dřevin působí problémy alergikům, kteří jsou citliví na jejich pyly. Pylová zrna se přitom objevují v ovzduší už koncem ledna, kdy při teplejším počasí začíná kvést líska a olše. V obou případech jde o poměrně významné alergeny, které komplikují život citlivým jedincům. Množství pylových zrn ve vzduchu závisí kromě fenologických fází dané rostliny samozřejmě i na počasí. Obecně je nejvíc pylu při slunečném, suchém, teplém a mírně větrném počasí. Tedy přesně při kombinaci, o kterou během tohoto dubna nebyla nouze. Naopak při srážkovém počasí množství pylu klesá, přičemž výraznější snížení nastává při trvalejším dešti následovaném výraznějším ochlazení. Tato situace naopak v posledních týdnech prakticky nenastala.

Bříza
Květy břízy (jehněda) šířící pyly – nejvýznamnější jarní alergen byl na vrcholu v polovině dubna, zdroj: commons.wikimedia.org

Bříza
Břízy v Plzni 24. dubna 2020 - jehnědy už na stromech nejsou (jsou plně olistěné) a břízy tak pyly již neprodukují

Zatím dominovala hlavně bříza
Letošní pylová sezóna se rozběhla poměrně brzy. Díky nadprůměrně teplému počasí začaly olše a líska v nižších polohách kvést už v poslední lednové dekádě. Během února už bylo pylu těchto alergenů ve vzduchu tolik, aby zvládly komplikovat život alergikům. Díky deštivému počasí byly ale tyto komplikace občas tlumeny. Olše a líska vydržely ve vzduchu zhruba do poloviny března. Ochlazení ve druhé polovině března znamenalo určitou úlevu pro alergiky. Jenže na přelomu března a dubna dorazilo nejen slunečné, ale i nadprůměrně teplé počasí, a s ním začala koncentrace pylů ve vzduchu prudce stoupat. A to zrovna v době, kdy začal kvést obecně nejsilnější jarní alergen, tedy bříza. Její nástup byl letos opravdu rázný – právě díky teplým a slunečným dnům, šíření pylu navíc občas pomáhal vítr. Kolem Velikonoc a v následujících dnech pak sezóna břízy vyvrcholila. V tomto období se také ve vzduchu objevovalo vyloženě obrovské množství pylových zrn.

Celkově lze dosavadní průběh pylové sezóny hodnotit jako nadprůměrný, a to hlavně díky velmi slunečnému a převážně teplému počasí s minimem srážek.

Pyly
Grafické zpracování posledních 14 dnů pro nejvýznamnější pylová zrna v Praze, zdroj: szu.cz

V nejbližších dnech mírné zlepšení
V nejbližších dnech lze čekat určitou úlevu v podobě mírného snížení počtu pylových zrn v ovzduší. Sezóna břízy pokračuje spíš už jen ve středních a vyšších polohách. Nicméně přibývá pylu buku, dubu a platanu, jejichž pyl v důsledku zkřížené reaktivity může prodlužovat obtíže alergiků citlivých na břízu. Během víkendu a začátkem nového týdne se sice srážky na většině území Česka nevyskytnou, ale během příštího pracovního týdne by do počasí v Česku měla promluvit zvlněná studená fronta. Ta by mohla přinést alespoň přechodně výraznější pokles pylových zrn. V dlouhodobějším horizontu se ale zřejmě vrátí teplotně nadprůměrné počasí. Nástup dalšího velkého strašáka alergiků – trav lze čekat začátkem května, tedy v obvyklém období.