Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Ve Středomořím vzniká medikán Cassilda, může být nejsilnější za dobu pozorování

Meteorologicky velmi zajímavý, ale potenciálně i nebezpečný systém se vytváří nad jižním Středomořím. Mezi Libyí a jižní Itálií se prohlubuje rozsahem nepříliš velká tlaková níže, která získává charakter medikánu, tedy obdoby hurikánu z Atlantiku (teplé jádro se slabým větrem, obklopeno prstencem silného větru). Vytváří se nad teplými vodami Středozemního moře, které má v této oblasti 27 °C až 28 °C, což je zhruba o dva až tři stupně víc, než odpovídá dlouhodobému průměru pro tuto roční dobu. A právě teplá voda napomáhá tvorbě a prohlubování medikánů, kde velkou roli hraje vertikálně mohutná kupovitá oblačnost. Čím teplejší voda, tím více energie můžou získat, což je podobné jako u hurikánů.

Medikán
Odchylka teploty vody ve Středomoří od dlouhodobého normálu, zdroj: CEAM a NOAA

V tomto týdnu vzniká v jižním Středomoří medikán Cassilda (některé povětrnostní služby jej označují jako Ianos), který by se v průběhu čtvrtka měl východně od Sicílie dál prohlubovat, přičemž tlak v centru níže by v noci na pátek mohl klesnout až na 980 hPa. S ohledem na poměrně malou velikost medikánu se jednotlivé modely poněkud liší v tom, jak hluboký, tedy silný, systém bude, a také kam přesně se jeho cesta bude ubírat. Základní shoda ale panuje v tom, že během pátku zasáhne západní Řecko. S největší pravděpodobností pocítí hlavní úder obyvatelé poloostrova Peloponés (což preferují modely GFS a ECMWF). I když model ICON počítá poněkud severnější variantu. Každopádně oblasti na západních březích Řecka, které Cassilda zasáhne, musí počítat s velmi silným větrem, vichřicí až orkánem. Podle Saffirovy-Simpsonovy stupnice by rychlost větru mohla odpovídat hurikánu 1 až 2. stupně (v blízkosti středu). Nárazy větru by měly dosahovat 120 až 160 km/h, některé modely počítají dokonce až téměř se 200 km/h! Hlavně ve výše položených hrozí potenciálně velmi ničivý vítr, i když zasažená oblast bude relativně malá.


Očekávaná poloha medikánu ve čtvrtek večer podle modelu ICON - očekává se západně od Řecka a nárazy větru budou přesahovat 150 km/h

Nad kopcovitým terénem západního Řecka dojde poměrně rychle k podstatnému slábnutí (vyplňování) Cassildy. Současně se ale zpomalí její postup, což znamená, že srážky mohou vypadávat delší dobu a celkové množství spadlé vody dosáhne až extrémních hodnot. Kombinace trvalých srážek s přívalovými dešti v bouřkách může během 48 až 72 hodin přinést úhrny mezi 200 a 400 milimetry. V případě lokálního orografického zesílení srážek nejsou vyloučeny ani úhrny přesahující 500 mm! Hrozí tak ničivé rychlé povodně. Vše ale samozřejmě závisí na tom, kam přesně Cassilda dorazí a jaký bude její další vývoj. Což ostatně zůstává hlavně od soboty dost nejisté. Jednou variantou je úplné vyplnění a tedy zánik nad Řeckem, jiné modely počítají s dalším postupem směrem k jihu až jihovýchodu – není tak vyloučen ani následný zásah Kréty, i když už v poněkud slabší podobě.

Srážky ICON
Předpověď celkového úhrnu srážek do nedělních 2 h SELČ podle modelu GFS, zdroj: ventusky.com

Srážky GFS
Předpověď celkového úhrnu srážek do sobotních 14 h SELČ podle modelu ICON, zdroj: ventusky.com

Cassilda je prvním medikánem sezóny 2020/2021, přičemž obvykle vzniká jen jeden nebo dva medikány. Pokud se naplní současné předpoklady vývoje, zařadí se Cassilda mezi nejsilnější medikány v dějinách pozorování.