Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Madagaskar zasáhl tropický cyklón Cheneso, spadlo i přes 500 mm srážek

Leden je obdobím, kdy na jižní polokouli vrcholí léto a to znamená i postupný nárůst aktivity tropických cyklón. Zatím nejhorší (z pohledu škod) cyklónou tamní sezony se stal cyklón (cyklón je regionální označení tropické cyklóny v Indickém oceánu) Cheneso, který už řadu dní ovlivňuje Madagaskar. Jde také letos o dosud nejdéle žijící tropickou cyklónu, která existuje už od 17. ledna. Vznikla v prostoru východně od Madagaskaru a díky vhodným podmínkám zesílila do stadia silné tropické bouře, kdy rychlosti větru přesáhly 110 km/h. 19. ledna zasáhl Cheneso severovýchod Madagaskaru a v dalších dnech postupoval přes ostrov k jihozápadu. Nad pevninou postupně zeslábl na tropickou depresi a na přelomu 20. a 21. ledna se stal natolik slabým systémem, že centra monitorující vývoj tropických cyklón vydala závěrečné výstrahy, resp. varování.

Dráha
Dráha postupu Chenesa od 18. ledna 2023 do 25. ledna 2023, zdroj: erccportal.jrc.ec.europa.eu

Jenže během 21. ledna se Cheneso dostal částečně nad Mozambický průliv, tedy nad velmi teplou mořskou vodu, což znamenalo opětovný impuls k jeho oživení a zesílení. 23. ledna tak znovu dosáhl stadia tropické bouře a ve středu 25. ledna se stal i tropickou cyklónou. Nicméně kvůli velmi pomalému postupu došlo ve čtvrtek k opětovnému mírnému zeslabení Chenesa. Příčinou bylo výrazné promíchávání mořské vody větrem v oblasti, nad kterou cyklón setrvával. Na povrch oceánu se tak dostala chladnější voda z větších hloubek (došlo k tzv. upwellingu), a tím pádem si Cheneso sám tak trochu odřízl zdroj energie.

Nejčerstvější předpovědi nicméně počítají s tím, že během dneška se Cheneso dá do pohybu a díky tomu se dostane nad teplejší vodu, což mu umožní opětovné zesílení. V první polovině soboty by měl dosáhnout maximálního rozvoje s tlakem v centru blížícím se 960 hPa. Průměrná rychlost větru by měla dosáhnout až 130 km/h a nárazy přesáhnout 150 km/h. Relativně příznivou zprávou je, že modely nadále počítají s dráhou postupu západně až jihozápadně od Madagaskaru, který by tak měl být ušetřen dalšího přímého zásahu. V cestě Chenesa se nacházejí francouzská ostrovní teritoria Juan de Nova a Europa, to už by ale měl cyklón zase slábnout. A navíc jde o ostrovy, které jsou na silné bouře poměrně zvyklé.

Vítr
Pozice tropické cyklóny dnes odpoledne (barevně znázorněny nárazy větru), zdroj: ventusky.com

Cesta
Očekávaná dráha postupu cyklónu Cheneso, zdroj: metoc.navy.mil

Hlavní dopad Chenesa tak pociťují obyvatelé Madagaskaru. Celkové úhrny srážek v severní polovině ostrova už místy přesáhly 300 mm, v izolovaných oblastech dokonce i 500 mm. Vydatné srážky souvisely s pomalým postupem Chenesa nad ostrovem. Výsledkem intenzivních dešťů jsou rozsáhlé povodně, v kopcovitých oblastech i sesuvy půdy. Na řadě míst voda zaplavila a poškodila silnice včetně důležitých spojnic s hlavním městem. Hlášeno je zatím minimálně 8 obětí, víc než 60 tisíc lidí muselo opustit své domovy. V následujících dnech zasáhnou deště Chenesa především jihozápad země, severně od města Toliara – tam by mělo spadnout často 100 až 200 mm, v pobřežních oblastech až kolem 250 mm srážek. Nadále tedy hrozí povodně i sesuvy půdy.

Srážky
Množství srážek v mm, které přinesl Cheneso od začátku své existence, zdroj: gdacs.org

Letošní sezóna tropických cyklón v jihozápadní části Indického oceánu má být podle předpovědních center průměrná až mírně podprůměrná (důsledek jevu La Niña). Větší aktivita se předpokládá ve druhé polovině tamní sezóny, tedy od února do dubna 2023.