Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

V novém týdnu pozor na vydatné srážky, teploty budou nízké

S postupujícím květnem obvykle teploty rychle rostou. V nejbližších dnech nás ale naopak čeká pokles teplot. Začátek nového týdne přinese také hodně srážek, které k nám přijdou ve dvou vlnách z oblasti Alp.

Pondělí začne na většině územím trvalým deštěm. Odpoledne nás potom čeká proměnlivá oblačnost a místy s přeháňkami, ojediněle i bouřkami. Večer potom srážky ustanou úplně a místy se ukáže polojasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 13 °C až 17 °C, na severozápadě až na 18 °C.

Níže
Synoptická situace v pondělí v poledne - počasí u nás bude ovlivňovat tlaková níže se středem nad Polskem, zdroj: metoffice.gov.uk

Začátek úterý bude beze srážek a na obloze bude polojasno až oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 15 °C až 19 °C, v jihozápadní polovině území místy zůstanou kolem 14 °C. Během dne se ale zatáhne a od jihu k nám dorazí další vlna trvalého deště. Jen na severozápadě se srážky objeví ojediněle. Déšť bude hlavně v jihovýchodní polovině území pokračovat i v noci na středu a místy bude vydatný.

Ve středu bude většinou zataženo a trvale pršet bude ve východní polovině území. Místy může jít o vydatné srážky. Ve středu odpoledne potom srážky začnou ustávat. Od úterního do středečního poledne může hlavně na východě a jihovýchodě spadnout na velké ploše i kolem 40 mm srážek. Půda zde bude navíc již nasycená po dnešních a pondělních deštích (kdy tu spadne kolem 20 mm). Může tak docházet k plošným vzestupům hladin řek s dosažením nižších stupňů povodňové aktivity. Zároveň k nám začne pronikat studený vzduch ze severozápadu. Denní maxima tak poklesnou na hodnoty jen mezi 10 °C až 14 °C.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny od nedělního poledne do středečního poledne podle modelu ECMWF, zdroj: ventusky.com

Srážky
Očekávané srážkové úhrny od nedělního poledne do středečního poledne podle modelu ICON, zdroj: ventusky.com

Teploty
Očekávané teploty ve středu odpoledne - budou jen kolem 12 °C, zdroj: ventusky.com

Čtvrteční ráno bude studené. Nejnižší teploty budou na Moravě a ve Slezsku mezi 8 °C až 4 °C, v Čechách jen mezi 5 °C až 1 °C a hlavně na severozápadě se místy vyskytnou přízemní mrazíky. Během dne naměříme 12 °C až 16 °C. Srážky už se nečekají a převládne oblačno.

V závěru týdne teploty začnou opět růst a o víkendu se dostanou k 20 °C. Na obloze bude zřejmě většinou oblačno a o víkendu se mohou objevit přeháňky.