Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Zima se vrátila, chladné počasí bude pokračovat

Dnes ráno se teploty pohybovaly většinou mezi -6 °C až -10 °C. Na 35 stanicích (z celkového počtu 146) podle ČHMÚ padl teplotní rekord, když zde byla naměřena historicky nejnižší teplota pro dnešní den. Nezvykle nízké jsou také denní maximální teploty. Ty se dnes stejně jako včera pohybují většinou mezi -5 °C až -1 °C. Přitom ještě před týdnem u nás nemrzlo ani ráno a odpoledne se teploty dostávaly téměř k 20 °C.

Vůbec nejnižší teploty naměříme v noci na zítřek, kdy klesnou na -7 °C až -11 °C, ve vyšších polohách i k -15 °C. Bude tak v průměru ještě o 1 °C až 2 °C chladněji než v noci na dnešek. Zítra během dne potom naměříme -4 °C až 0 °C. Na obloze bude stejně jako dnes většinou hodně oblačnosti, ale sněžení se objeví jen ojediněle. V noci z pondělí na úterý teploty klesnou na -4 až -8 °C, na severozápadě díky vyjasnění až na hodnoty kolem -10 °C. V úterý během dne se již lehce oteplí a teploty se dostanou nad bod mrazu, většinou na -2 °C až 2 °C, v Čechách při zmenšené oblačnosti až na 3 °C. Slabé až mírné sněžení se vyskytne na východě našeho území.

Jen velmi pozvolné oteplování bude pokračovat také ve druhé polovině týdne. Ve čtvrtek denní maxima vystoupí na 2 °C až 6 °C, v pátek na 3 °C až 7 °C a o víkendu zřejmě naměříme i 9 °C. Po celý týden ovšem musíme počítat s nočními mrazy. Očekávané teploty jsou ve druhé polovině března výrazně podprůměrné. Jen na konci týdne se teploty přiblíží dlouhodobým průměrům. Ve druhé polovině března se odpolední teploty pohybují běžně kolem 10 °C. Březen celkově skončí jako teplotně podprůměrný a zřejmě bude chladnější než letošní leden. Naposledy se u nás teplotně výrazně podprůměrný březen vyskytl v roce 2013.

Počasí
Jaro se odkládá, do Česka přišlo zimní počasí v plné síle