Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Začátek týdne chladnější, později se teploty dostanou nad 15 °C

V sobotu se na řadě míst teploty dostaly nad jarních 15 °C. Dnes ovšem oteplování přerušil přechod frontálního systému, po kterém k nám opět pronikne chladnější vzduch. Začátek příštího týdne tak bude opět teplotně podprůměrný. Zítra nejvyšší denní teploty vystoupí jen na 9 °C až 13 °C, na jihu Moravy až na 15 °C. Na obloze bude oblačno až zataženo a místy se přidá déšť nebo přeháňky.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu v pondělí 25. dubna odpoledne vůči průměru 1981-2020 - v celé střední Evropě budou teploty podprůměrné, zdroj: ventusky.com

Chladné počasí bude vrcholit v noci z pondělí na úterý, kdy se navíc vyjasní a díky tomu teploty ještě více poklesnou. Minima se očekávají mezi 1 °C až 5 °C, v údolích klesnou k 0 °C. Na řadě míst musíme počítat s přízemními mrazíky. Při nich hrozí poškození vegetace. Během dne se oteplí na 12 °C až 16 °C. Na obloze bude polojasno až oblačno, od jihozápadu postupně i zataženo a na jihozápadě místy přeháňky nebo déšť.

Teploty
Teploty v 5 cm nad zemí v úterý ráno - na řadě míst se objeví přízemní mrazíky, zdroj: ventusky.com

Ve středu bude na obloze stále hodně oblačnosti a hlavně na jihu se přidá déšť. Maximální teploty zůstanou mezi 11 °C až 15 °C. Od čtvrtka se začne počasí pozvolna vylepšovat. Nad Evropou se totiž prosadí tlaková výše. Srážky ustanou a na obloze převládne polojasno, během dne většinou oblačno. Denní maxima budou mezi 13 °C až 17 °C, v sobotu až 19 °C. To jsou již normální teploty pro konec dubna.

Situace
Synoptická situace ve středu odpoledne - počasí v Evropě začne ovlivňovat tlakový výše nad Britskými ostrovy, zdroj: metoffice.gov.uk