Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Před námi je chladný týden, na horách se objeví první sněžení

Před námi je nejchladnější týden od poloviny dubna. Teploty budou po většinu týdne podprůměrné a na horách o sobě dá již vědět zima. První den nového týdne přinese další chladné ráno s teplotami kolem bodu mrazu (jen na jihovýchodě bude tepleji), ale odpolední teploty ještě vystoupí na běžné hodnoty pro toto období. Denní maxima zamíří na 10 °C až 14 °C, na jihu Moravy až na 15 °C. Během dne nás začne od severozápadu ovlivňovat studená fronta. Projeví se hlavně velkou oblačností. Srážky přinese jen ojediněle ve formě slabého deště.

Studená fronta
Hned v pondělí přes naše území přejde studená fronta - srážky sice přinese jen ojediněle, ale otevře cestu chladnému a vlhkému proudění ze severozápadu, zdroj: metoffice.gov.uk

Úterní ráno bude díky velké oblačnosti s teplotami kolem 5 °C již teplejší než to pondělní. Většinou velká oblačnost vydrží i během dne a často se přidají přeháňky nebo občasný déšť, v polohách nad 1100 m budou srážky sněhové. Denní maxima vystoupí v přílivu chladného vzduchu na 9 °C až 13 °C. Pocitovou teplotu bude dále snižovat vítr.

Ještě o něco chladnější bude středa, kdy se maxima očekávají jen mezi 7 °C až 11 °C. K tomu se místy vyskytnou přeháňky nebo občasný déšť, v polohách od 900 m půjde o sněžení. Na hřebenech hor se již vytvoří i souvislá sněhová pokrývka. Během dne ale bude tát.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu ve středu odpoledne vůči průměru 1981-2020 - ve střední Evropě budou teploty výrazně podprůměrné, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek již přeháněk ubude a přechodně se ukáže i polojasná obloha. Teploty vystoupí na 9 °C až 13 °C. V závěru týdne k nám již začne proudit o něco teplejší vzduch. Na horách už se tak další sněžení neočekává. Teploty se postupně dostanou opět i k 15 °C. Postupně bude ubývat také oblačnosti.