Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Čeká nás další vpád studeného vzduchu s mrazivými nocemi

Na řadě míst v Česku dnes teploty překračují jarních 15 °C (viz meteostanice). Po několika chladný dnech se tak opět vrátilo jarní počasí. Podobně vysoké teploty nás čekají i zítra. Ráno již teploty zůstanou většinou nad bodem mrazu a na obloze bude přes den opět slunečno. Tím ovšem jarní počasí opět skončí. Již v neděli nás čeká další výrazné ochlazení. Přes naše území začne odpoledne přecházet studená fronta. Ta nebude srážkově příliš bohatá. Do pondělního rána spadne od 0 do 5 mm srážek, na horách napadne i kolem 10 cm sněhu. Sněžení se v noci z neděle na pondělí může vyskytnout i v nižších polohách v podobě přeháněk. V pondělí ráno tak některá místa i mimo hory může překvapit slabší sněhová pokrývka.

Příliv chladného vzduchu se plně projeví v úvodu příštího týdne. V pondělí ráno budou teploty kolem -2 °C a odpoledne se oteplí jen na 0 °C až 4 °C. To jsou o zhruba 10 °C nižší teploty, než je na konci března obvyklé. Vůbec nejchladnější bude ovšem noc z pondělí na úterý, kdy teploty klesnou na -3 °C až -7 °C, v horských údolích i pod -10 °C. Přes den se potom oteplí na 2 °C až 6 °C. Na obloze k tomu bude zpočátku slunečno, ale během dne spíše polojasno až oblačno s ojedinělými sněhovými přeháňkami. Středeční ráno bude s teplotami mezi -2 °C až -6 °C opět studené. Během dne naměříme 4 °C až 8 °C a na obloze již převládne jasno. V dalších dnech se bude pozvolna oteplovat. Ranní mrazíky ovšem pominou zřejmě až v samotném závěru týdne. Spolu s ochlazením opět vzroste nebezpečí poškození vegetace.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teplota
Teplota v hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m nad zemí) v pondělí - v této hladině je dobře patrný příliv původem arktického vzduchu do Evropy, studený vzduch se rozlije až daleko k jihu, zdroj: in-pocasi.cz