Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Čínu sužují rozsáhlé povodně, během tří dnů spadlo tolik vody, co jindy spadne za celý rok

Letošní rok je bohatý na povodně v různých částech světa. Sotva opadla velká voda v Německu a okolí, hlásí katastrofální záplavy východní Čína. Ve městě Zhengzhou v hustě obydlené provincii Henan spadlo během tří dnů 617 mm, což je jen o 23 mm méně, než kolik činí celoroční průměrný úhrn srážek v tomto místě! Podle tamních meteorologických údajů spadlo nejvíc vody od pondělního večera do úterního večera, a to těžko uvěřitelných 552 mm, z toho během pouhé hodiny napršelo v úterý v podvečer 202 mm! Jde o rekordy, které podle některých údajů odpovídají tisíciletým srážkám! A rozsah povodní dokresluje i fakt, že přes 150 stanic napříč provincií naměřilo třídenní úhrny srážek přes 250 mm (viz mapa). Následné povodně si už vyžádaly nejméně 12 obětí a značné materiální škody. Důvodem extrémních srážek byla intenzivní bouřková činnost, která se nad omezenou oblastí vytvářela a obnovovala víc než 24 hodin. Tvorbě oblaků a srážek pomohla mělká tlaková níže, která se vytvořila na tzv. meiyu frontě, tedy rozhraní, které přináší srážky v této části roku pravidelně.

Srážky
Hodinové úhrny na meteorologické stanici v Zhengzhou - v 17:00 dosáhl hodinový úhrn až 202 mm, zdroj: twitter.com


Záběry povodní z Číny z provincie Henan

Dalším zdrojem problémů v Číně (jihozápadně od Hongkongu) je tropická bouře Cempaka, která postupuje přes jih země. Krátce před příchodem nad pevninu se stala sice tajfunem (rychlosti větru přesáhly 120 km/h), nad pevninou ale zeslábla. Hlavní riziko, které teď bouře představuje, jsou především intenzivní srážky z četných bouřek, které se v této oblasti vytvářejí. Vzhledem k pomalejšímu postupu bouře můžou přinášet vydatné deště – spadnout může místy 150 až 250 milimetrů, lokálně ojediněle i víc.

Na Čínu se žene i tajfun In-fa
A velké dopady může mít i sílící tajfun In-fa (na Filipínech označovaný jako Fabian). Aktuálně se rychlost větru v blízkosti středu tajfunu pohybuje kolem 175 km/h (v nárazech 195 km/h), během zítřka ale tajfun ještě zesílí a rychlosti větru se asi o 20 km/h zvýší. Zatím míří západním směrem a v noci na pátek zasáhne In-fa jih japonského soustroví Rjúkjú, kam přinese vysoké vlny (i přes 7 metrů) a vzhledem k pomalému postupu i extrémní deště – spadnout tam lokálně může až kolem 500 mm!

Tajfun
Satelitní snímek z 21. července zachycuje silný tajfun In-fa. Ten postupuje jen pomalu přes západní Pacifik k západu, zdroj: tropic.ssec.wisc.edu

Následně se dráha tajfunu stočí víc k severozápadu, přesto zřejmě zasáhne severovýchod Tchaj-wanu. Ten sužuje až rekordní sucho, a tak srážky z In-fy jsou vyhlíženy i s jistou nadějí na zmírnění tohoto sucha. I když samozřejmě můžou být doprovázeny přívalovými povodněmi a sesuvy půdy v horských oblastech. Na Tchaj-wanu by mělo spadnout 100 až 300 mm, v horských oblastech ojediněle i víc. Oblast s nejsilnějším větrem se ale ostrovu nejspíš vyhne. Poté by už jako slábnoucí tajfun měla In-fa v neděli nad ránem dorazit na čínskou pevninu, jihozápadně od Šanghaje, kam přinese hlavně prudké a vydatné deště – spadnout by podle některých modelů mohlo až extrémní množství srážek (i přes 500 mm). V zasažené oblasti je tak nutné počítat s rozsáhlými povodněmi, případně i sesuvy půdy.

Srážky
Tajfun In-fa přinese vydatné srážky (množství srážek do nedělní půlnoci podle modelu GFS), zdroj: ventusky.com