Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Nebezpečný cyklón Freddy se žene směrem k Madagaskaru, překoná celý jižní Indický oceán

Sezóna tropických cyklón na jižní polokouli se v únoru obvykle dostává ke svému vrcholu. Po cyklónu Gabrielle, který před pár dny přinesl mimořádně ničivé záplavy a sesuvy půdy na severní ostrov Nového Zélandu, se teď aktuálně na naší planetě vyskytuje pouze jedna tropická cyklóna – cyklón Freddy. Jeho dráha se doposud vyhýbala obydleným oblastem, to se ale v nejbližších dnech změní.

Satelit
Družicový snímek cyklónu Freddy z nedělního večera, zdroj: ventusky.com

Freddy vznikl začátkem února nad teplými vodami mezi Austrálií a Indonésií. Zpočátku jeho postup směřoval spíš k východu, pak se ale stočil k jihozápadu a začal se vzdalovat od Austrálie nad širý Indický oceán. Díky příznivým podmínkám sílil a po určitém kolísání intenzity dosáhl vrcholu svého vývoje 15. února s 1minutovým průměrem rychlosti větru pohybujícím se kolem 270 kilometrů za hodinu. Stal se tak dosud nejsilnější tropickou cyklónou letošního roku a rovněž první cyklónou s rychlostí větru odpovídající pátému, tedy nejsilnějšímu stupni Saffirovy-Simpsonovy stupnice (ta se ale primárně používá pro hurikány). Od té doby sice Freddy mírně zeslábl, přesto stále zůstává velmi intenzivní tropickou cyklónou s tlakem vzduchu v centru v blízkosti 930 hPa, rychlostmi větru pohybujícími se kolem 220 km/h (10minutový průměr) a nárazy výrazně přesahujícími 250 km/h.

Dráha
Dosavadní postup cyklónu Freddy - v červeně označených kolečkách dosáhl až kategorie 5 (nejvyšší), zdroj: en.wikipedia.org

Současné předpovědi počítají s tím, že Freddy překoná celý jižní Indický oceán od východu k západu, což se dosud stalo pouze dvakrát (ve známé historii) – a to v roce 2000 (cyklóny Leon-Elline a Hudah).

Dosud Freddy tedy míjel obydlená území, teď se ale jeho dráha přiblížila k ostrovu Rodrigues (spadající pod Mauricius), kolem kterého projde severně. Přímého úderu bude ostrov sice ušetřen, přesto tam v nejbližších hodinách hrozí nárazy větru kolem 120 km/h a prudké lijáky, i když ty nebudou mít delšího trvání. V pondělí kolem poledne by se Freddy měl přiblížit na nejkratší vzdálenost k dalšímu ostrovu, Mauriciu. Hlavně jeho severní oblasti se musí připravit na silný vítr a prudký déšť, velké nebezpečí můžou představovat ale i obrovské vlny na moři, dosahující až kolem 7 metrů (hlavně v severovýchodních a severních oblastech), ojediněle i více. Podobné podmínky počasí hrozí o pár hodin později i na nedalekém ostrovu Réunion. Tam se navíc na návětří hor zřejmě uplatní výrazný návětrný efekt vedoucí k velmi vydatným srážkám a následným rychlým povodním. Samozřejmě konkrétní podoba počasí a potenciální nebezpečí závisejí na přesné trajektorii Freddyho – stačí posun dráhy o pár desítek kilometrů jižně a dopad na ostrovy bude výrazně horší.

Dráha
Očekávaná dráha cyklónu vyjádřená maximálními nárazy větru od nedělního včera do úterního večera (našeho času), kdy dorazí na pobřeží Madagaskaru

Další na ráně pak bude Madagaskar, ostrov, který letos už zažil řádění cyklónu Cheneso v lednu. Zde by měl zasáhnout centrální části země jihovýchodně až jižně od hlavního města Antananarivo, a to stále jako silná tropická cyklóna – nárazy větru v blízkosti pobřeží zřejmě přesáhnou 200 km/h! Na východním pobřeží lze očekávat poměrně masivní škody způsobené i vzdutím mořem a vysokými vlnami. Další problémy zřejmě přinesou intenzivní lijáky – srážkové úhrny dosáhnou většinou 100 až 200, izolovaně ale může spadnout až kolem 250 mm. Vydatné deště znamenají riziko rychlých povodní a v horských oblastech i sesuvů půdy.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny na Madagarsku a části pobřeží Afriky za celý příští týden - v oblastech zasažených cyklónou přesáhnou i 200 mm, zdroj: ventusky.com

I přes poměrně dlouhou dráhu nad Madagaskarem zřejmě Freddy přežije a nad teplými vodami Mozambického průlivu prodělá částečnou regeneraci. Následně, nejspíš v pátek, zasáhne Mosambik na africké pevnině. Sice už nejspíš nepřinese ničivý vítr, ale kvůli pomalejšímu postupu lze čekat naopak intenzivní lijáky – úhrny by mohly místy přesáhnout 200 mm, výjimečně i 300 mm, výsledkem by pak byly i rozsáhlé povodně. Jedná se ale ještě o poměrně vzdálené období, takže tyto předpovědi je nutné brát s určitou rezervou.

Freddy bude mít každopádně i na sklonku svého života poměrně ničivý potenciál. Mimochodem taky oba zmíněné silné cyklóny v roce 2000 taky zasáhly Madagaskar a Mosambik, kde způsobily nejen značné škody, ale vyžádaly si i velký počet obětí.