Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V noci na středu k nám dorazí déšť s pískem ze Sahary, pak bude opět sucho

Letošní březen je zatím velmi suchý a srážek je výrazně podprůměrné množství. V příštím týdnu nás ovšem alespoň jedna menší srážková epizoda čeká, ale jinak bude počasí stále pod vlivem tlakové výše.

Pondělí začne jasnou oblohou s ranními teplotami kolem -2 °C. Během dne bude ovšem od západu přibývat oblačnosti na polojasno až oblačno, na severozápadě až zataženo a ojediněle se zde objeví slabý déšť. Na východ území dorazí větší oblačnost až večer. Denní maxima vystoupí na 9 °C až 13 °C.

V úterý ráno budou teploty kolem 1 °C, přes den se oteplí na 10 °C až 14 °C. Na obloze k tomu bude během dne oblačno až zataženo, na východě většinou polojasno. Večer k nám z Německa postupně dorazí déšť, který se v noci na středu bude přesouvat dále na východ. Navíc se k nám bude dostávat velké množství písku ze Sahary, které budou srážky vymývat a usazovat na povrchu. Do středečního rána spadne většinou od 0 do 8 mm srážek. V místech, kde bude pršet, lze na površích očekávat tenkou vrstvu prachu ze Sahary.

Prach
Množství saharského prachu v atmosféře v úterý večer - v oblastech se srážkami bude tento prach ze Sahary padat až k zemi, zdroj: forecast.uoa.gr

Srážky
Srážky do středečního rána podle modelu ICON EU - model na zhruba polovině území očekává déšť. Jiné modely ovšem očekávají, že se více srážek dostane i do severovýchodní poloviny našeho území, zdroj: ventusky.com

Ve středu bude většinou oblačno až zataženo a místy, zejména na severu a severovýchodě, se objeví přeháňky, od 800 m budou sněhové. Během dne budou srážky ustávat a oblačnost se začne protrhávat. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 8 °C až 12 °C.

Ve čtvrtek srážky opět ustanou a na obloze převládne jasno až polojasno. Ranní teploty budou kolem -1 °C, odpolední mezi 8 °C až 12 °C. V závěru týdne bude většinou slunečno, ale teploty poklesnou. Ranní minima budou kolem -3 °C, odpolední maxima kolem 6 °C. Bude k nám opět proudit chladný a suchý vzduch od severovýchodu kolem mohutné tlakové výše nad Skandinávií. Teploty tak v závěru týdne budou podprůměrné.

Teplota
Teplota v hladině 850 hPa dne 19. března - proudit k nám na konci týdne bude opět studený vzduch ze severovýchodu, zdroj: ventusky.com