Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

V novém týdnu se zatáhne a přidá se i déšť, postupně také bouřky

Zatímco tento týden přinesl suché a slunečné počasí, ten následující bude zcela odlišný. Tlakovou výši vystřídá oblast nízkého tlaku vzduchu a přidají se často srážky. Teploty budou většinou nad 20 °C, ale při srážkách klesnou. Teplejší budou oproti tomuto týdnu naopak noci (velké množství oblačnosti totiž bude bránit radiačnímu ochlazování).

Změna v charakteru počasí přijde hned v pondělí. Již ráno bude oblačno až zataženo, jen na severu a severozápadě Čech zpočátku ještě polojasno. Od jihu dopoledne začne pršet na jihu Moravy, Vysočiny a jihu Čech. Odpoledne se budou srážky přesouvat zvolna k severu. Na sever a severozápad Čech dorazí až pozdě večer. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 °C až 20 °C, na severozápadě a severu Čech až 24 °C.

V úterý ráno bude zataženo a na více než polovině území bude pršet, místy i trvale. Během dne se oblast se srážkami bude postupně zmenšovat a odpoledne se objeví už jen místy přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 °C až 20 °C.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí ve střední Evropě ovlivní oblast nízkého tlaku vzduchu, zdroj: metoffice.gov.uk

Srážky
Očekávané srážkové úhrny za pondělí a úterý (48 hodin) - zaprší na celém území, zdroj: ventusky.com

Ve středu se očekává oblačno až zataženo, v Čechách i polojasno. K tomu se ojediněle, odpoledne hlavně na východě místy, přidají přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 °C až 25 °C, na východě zůstanou mezi 19 °C až 23 °C.

Teploty
Očekávané teploty ve středu odpoledne - v Čechách se dostanou až na letních 25 °C, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek už se častěji začnou objevovat bouřky a srážky začnou být více navázané na kupovitou oblačnost s charakteristickým denním chodem. Ráno ještě bude pršet jen výjimečně, odpoledne se ale přeháňky nebo bouřky vyskytnou místy. V pátek se potom čekají srážky na většině území a hlavně na východě se odpoledne opět objeví bouřky. S přeháňkami nebo bouřkami musíme počítat i o víkendu. Denní maxima budou v závěru týdne kolem 21 °C.