Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

Čekají nás vydatné deště, spadne přes 50 mm srážek a stoupnou hladiny řek

Před námi je deštivé počasí. Již nyní se vyskytují přeháňky a bouřky především na západě Čech. V příštích hodinách jich bude přibývat a budou se rozšiřovat dále do Čech. V noci na zítřek budou postupně přecházet do trvalého a místy vydatného deště. Navíc se rozprší i na Moravě a ve Slezsku. Do zítřejšího rána spadne většinou od 20 do 40 mm srážek, na Moravě a ve Slezsku od 0 do 10 mm.

Déšť u nás bude pokračovat i během pondělí a úterý. Ustávat bude až v úterý odpoledne a večer. Za celé období (tedy od dnešního dne do úterního večera) spadne na většině území od 40 do 70 mm srážek, v horských oblastech Šumavy, Krkonoš, Orlických hor a Jeseníků to může být i 90 mm. Lze tak očekávat vzestupy hladin zejména menších toků s možností dosažení nižších stupňů povodňové aktivity. Největší komplikace budou působit přívalové srážky v bouřkách, které se očekávají během dnešního dne. To může docházet k zatopení domů a níže položených míst. V dalších dnech se již bouřky nečekají a půjde o trvalý déšť, který by výraznější komplikace působit neměl.

Srážky k nám přinese zvlněná studená fronta, která bude počasí u nás ovlivňovat až do středy. Po jejím přechodu se rychle vyjasní a oteplí. Již ve čtvrtek opět naměříme letní teploty a v pátek bude dokonce až 30 °C.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Srážky
Očekávané srážkové úhrny do úterního večera podle modelu ICON, zdroj: ventusky.com