Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Déšť i sněžení a stále hodně oblačnosti

Počasí v novém týdnu se stále ponese ve znamení velké oblačnosti a průměrných nebo nadprůměrných teplot. V některých dnech zaprší, ve vyšších polohách půjde většinou o sněžení. V závěru týdne může Česko rozdělit frontální rozhraní s tím, že by na jihovýchodě bylo citelně tepleji než na severozápadě.

Hned pondělí přinese v průměru zřejmě nejteplejší den nového týdne. Nejvyšší denní teploty zamíří na 3 °C až 7 °C, na Moravě až na 8 °C. Na obloze bude zataženo a ráno se hlavně na západě mohou vyskytovat mlhy. Během dne bude pozvolna přibývat srážek. Zpočátku se objeví jen ojediněle, ale odpoledne už místy a večer se objeví na velké části území. Většinou půjde o slabý nebo mírný déšť. Na západě se večer v polohách od 700 m objeví sněžení.

V úterý bude deštivé počasí pokračovat hlavně na východě a častěji se objeví sněhové srážky (od poloh cca 500 m). Oproti pondělí se ochladí v průměru o 2 °C (maxima budou mezi 1 °C až 6 °C). Na horách připadne od 2 do 10 cm sněhu.

Synoptická mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - střední Evropu ovlivní studená fronta, která přinese pokles teplot (v průměru o 2 °C), zdroj: metoffice.gov.uk

Středa přinese oblačno až zataženo a ojediněle, na horách místy, se vyskytnou sněhové přeháňky, v polohách pod 300 m budou dešťové. Denní maxima vystoupí na 1 °C až 5 °C.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu ve středu odpoledne vůči průměru 1981-2020 - po přechodu fronty se teploty opět vrátí k normálním hodnotám, zdroj: ventusky.com

Čtvrtek přinese zataženo s ojedinělým deště, od 800 m, na severu od 400 m, sněžením. Denní maxima opět vystoupí na 1 °C až 5 °C.

Počasí v závěru týdne je ještě poměrně nejisté. Může se u nás vytvořit frontální rozhraní oddělující teplý vzduch na jihovýchodě od studeného na severozápadě. Teploty by se pak pohybovaly od 0 °C na severozápadě až po 9 °C na jihovýchodě. V severozápadní polovině území by mohlo sněžit i v nižších polohách, jinde by většinou pršelo. V neděli se potom zřejmě ochladí na celém území a teploty klesnou k bodu mrazu.

Rozhraní
Výška nulové izotermy (hranice, od které mrzne) v pátek odpoledne - vytvořit se u nás může výrazné frontální rozhraní. Na jeho podobě se ale modely zatím neshodují, zdroj: ventusky.com