Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Deštivý úvod týdne zvedne hladiny řek, potom se vrátí zimní počasí

V posledních dnech zažíváme nadprůměrně vysoké teploty. Ty u nás vydrží ještě i v úvodu nového týdne. V pondělí a v úterý se stále budou pohybovat denní maxima mezi 7 °C až 11 °C. Na jarních 15 °C jako na Silvestra a Nový rok už se ovšem nedostanou. Čeká nás ovšem o poznání více srážek a také větrnější počasí než v uplynulých dnech.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

V pondělí musíme počítat s proměnlivou oblačností a místními přeháňkami. Nejčetnější budou ráno a dopoledne. Sněhové budou jen na hřebenech hor. K tomu se rozfouká čerstvý vítr s nárazy 50 až 70 km/h, na horách kolem 80 km/h. Vydatnější srážky k nám dorazí v úterý, kdy bude na většině území trvale pršet. V oblasti Šumavy, Krkonoš a Jeseníků půjde i o srážky vydatné. Půda je zde navíc podmáčená a v kombinaci s tajícím sněhem zde budou stoupat hladiny řek. Hlavně toky odvodňující Šumavu (v povodí horní Otavy a Vltavy) dosáhnou i druhého stupně povodňové aktivity.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny za pondělí a úterý - hlavně na Šumavě spadne i přes 40 mm srážek

Ve středu se ochladí a trvalý déšť přejde do místních přeháněk, které budou od 400 m sněhové. Situace na řekách se vlivem ochlazení a zeslabení srážek uklidní. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 °C až 5 °C, na jihovýchodě až na 6 °C. Ve čtvrtek bude ochlazování pokračovat. Ráno se teploty čekají kolem bodu mrazu, přes den vystoupí na 0 °C až 4 °C. K tomu se místy čekají sněhové přeháňky (a to i v nížinách). Na horách připadne od 2 do 10 cm sněhu. Pár centimetrů sněhu přechodně může napadnout i jinde. Denní maxima kolem 2 °C se očekávají i v závěru týden. Rána budou již mrazivá. Do Česka se vrátí zimní počasí.

Mapa
Synoptická situace ve středu v poledne - do střední Evropy pronikne studený vzduch od severozápadu po nočním přechodu studené fronty, zdroj: metoffice.gov.uk

Teploty
Odchylka teploty vzduchu ve čtvrtek odpoledne vůči průměru 1981-2020 - do střední Evropy se vrátí běžné lednové počasí