Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Deštivé a větrné počasí, v úterý hlavně na západě vítr způsobí i škody

Začátek května do Česka přináší nevlídné počasí. V noci na dnešek vydatně pršelo a místy spadlo až 30 mm srážek (jen na Moravě byl déšť slabý). Na hřebenech hor i sněžilo. Nový sníh hlásí hlavně Krkonoše, Krušné hory a částečně i Šumava. V polohách nad 1200 m napadlo od 5 do 20 cm sněhu (nejvíce na hřebenech Krkonoš).

Chladné počasí bude pokračovat i v novém týdnu. Zítra se sice srážky objeví jen ojediněle, ale denní maxima zamíří jen na 8 °C až 12 °C, na jihu Moravy až 14 °C. Ráno musíme počítat s teplotami jen kolem 3 °C a častými přízemními mrazíky. To jsou pro začátek května výrazně podprůměrné hodnoty (běžně se denní maxima pohybují kolem 18 °C a ranní minima kolem 7 °C).

Tip: Numerický model - předpověď teplot, větru a srážek na další dny

V úterý pozor na silný vítr
Na přízemní mrazíky si musíme dát pozor i v úterý ráno. Odpoledne se oteplí na 10 °C až 15 °C, na východě 13 °C až 17 °C. Během dne se začne od západu rychle zatahovat a odpoledne se v Čechách místy přidá déšť. Spolu s tím začne zesilovat jihozápadní vítr. Odpoledne zejména v západní polovině Čech bude silný a může způsobovat škody v podobě pádu stromů nebo poničit střechy domů. V nárazech na západě Čech i mimo hory dosáhne rychlosti kolem 80 km/h, jinde to bude většinou do 70 km/h. Na horách v Čechách se očekávají nárazy i přes 90 km/h.

Vítr
Očekávaná rychlost větru v nárazech v úterý ve 13:00 - na západě bude vítr velmi silný, zdroj: ventusky.com

Ve středu ráno vítr přechodně zeslábne, ale během dne opět zesílí. Tak silný jako v úterý ale již zřejmě nebude. Spolu s tím k nám dorazí další trvalý déšť. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 12 °C až 16 °C, na severozápadě zůstanou kolem 9 °C.

O víkendu zřejmě výrazné oteplení
S teplotami kolem 13 °C a přeháňkami musíme počítat také ve čtvrtek a v pátek. O víkendu k nám ovšem zřejmě pronikne teplý vzduch z jihu a výrazně se oteplí. Vyloučit potom nelze ani dosažení letních 25 °C. Předpovědi na závěr týdne se ovšem ještě budou upřesňovat.