Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Úvod léta je nadprůměrně deštivý, jen na východě prší málo

V polovině měsíce se letošní meteorologické léto přehouplo do své druhé poloviny. Kolik srážek přinesl letošní úvod léta? Červen byl na našem území teplotně silně nadnormální a srážkově normální. Červnový úhrn srážek představoval 104 % normálu 1961-1990. Ještě deštivější počasí zatím přináší červenec. Zejména tzv. medardovské období (9. 6. – 18. 7. 2021) bylo letos nadprůměrně deštivé. V celých Čechách a na západní Moravě byly srážkové úhrny vyšší, než je pro toto období běžné. Naopak na východě Moravy a ve Slezsku pršelo jen málo. Na krajním jihovýchodě Moravy spadlo podle ČHMÚ za celé období i méně než 50 mm. Naopak velmi vysoké srážkové úhrny byly zaznamenány zejména v jihozápadních Čechách a lokálně i v Krušných horách, na severu Čech, kolem Orlických hor a v Jeseníkách. Nejvíce srážek a to až 330 mm pak podle ČHMÚ spadlo na Šumavě v oblasti Železnorudska.

Úhrn srážek
Úhrn srážek v období 9. 6. – 18. 7. 2021, zdroj: chmi.cz

Odchylka srážek
Odchylka úhrnu srážek v období 9. 6. – 18. 7. 2021 od průměru spočteného mezi roky 1981-2010, zdroj: chmi.cz

Vysoké nasycení povodí a další srážky vedly v posledních dnech i k plošnějším vzestupům hladin řek. Řeky stouply hlavně na severu Čech a v oblasti západní Šumavy. Nyní se situace v povodích uklidňuje. Další vydatnější srážky se u nás očekávají od neděle.

Celkově je v letošním roce mnohem více srážek pozorováno na západě území než na východě. Na jihovýchodě Moravy lokálně spadlo jen kolem 60 % obvyklého množství srážek od začátku roku. Naopak na západě Čech lokálně spadlo i přes 150 % obvyklého množství srážek.

Odchylka srážek
Odchylka úhrnu srážek v období 1. 1. – 18. 7. 2021 od průměru spočteného mezi roky 1961-2010, zdroj: chmi.cz