Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Jak mizí divočina. Nový dokument ukazuje proměny Země za jeden lidský život

Naše planeta se mění - ubývá divoké přírody, vymírají celá společenstva zvířat, tají ledovce a mizí korálové útesy. Změny jsou to katastrofální. Všechny se přitom odehrály jen během posledního století. Tedy v jedné generaci člověka. V aktuálním dokumentárním filmu s názvem Život na naší planetě (dostupný na Netflixu) je nyní shrnuje David Attenborough. Ten celý svůj život věnoval sledování divoké zvěře, přírody, pralesů či polárních oblastí a moderoval desítky dokumentárních pořadů. Ve svém posledním filmu ukazuje, jakými děsivými změnami za jeho život příroda prošla a dodává k tomu "Viděl jsem to na vlastní oči", což podtrhuje autentičnost celého snímku. K největší ekologické katastrofě, kterou lidstvo pamatuje, došlo během jednoho lidského života, upozorňuje autor snímku, který se narodil v roce 1926.

Dokument se věnuje především katastrofálnímu kácení pralesů, při kterém řada druhů přichází o svůj domov a tím vymírá, devastujícímu rybolovu v mořích, vymírání korálových útesů, globálnímu oteplování a tání ledovců. Všechny změny přitom mají společného viníka a tím je člověk.

Rybolov
Masivní rybolov vede k devastaci mořského života, zdroj: David Attenborough: Život na naší planetě

Snímek je dobrou ukázkou toho, co se na naší Zemi globálně odehrává. V Česku řadu změn lze jen těžko pozorovat a pro lidi tak často probíhají skrytě. Česko naopak v přístupu k ochraně přírody za poslední léta udělalo krok vpřed (například Krušné hory již nedecimují kyselé deště a intenzivní těžba uhlí a vrací se do nich původní zvěř i rostlinstvo). Jenže část problémů jsme jen přesunuli do jiných zemí, odkud nakupujeme produkty a suroviny. Autor ve snímku upozorňuje na to, že všechny problémy jsou globálního charakteru. V celém světě se tak situace nadále výrazně zhoršuje a s tím, jak mizí kus přírody, mizí i celá společenstva zvířat.

Lidstvo podle autora snímku především špatně hospodaří s přírodními zdroji a lpí na životním stylu, který je neudržitelný. Ničí biodiverzitu Země, na jejíž fungování ale zároveň spoléhá.

Prales
Zvířata mají na Zemi stále méně prostoru ke svému životu - deštné pralesy mizí kvůli ziskům firem, zdroj: David Attenborough: Život na naší planetě

Recenze na nový snímek jsou mezi odbornou a širokou veřejností nadšené. Dokument je lákavý pro širokou veřejnost, které srozumitelným a vizuálně poutavým způsobem předkládá největší problém lidstva.