Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Hurikán Dorian ovlivní i počasí v Evropě

V předchozích dnech přinesl hurikán Dorian absolutní zkázu na severní Bahamy. Na ostrovech je téměř vše zničené. Podle lidí nepůjde ani většina budov opravit. Vše se na ostrovech bude muset vybudovat znovu. Jedná se o jednu z největších zkáz, kterou kdy za sebou hurikán zanechal. Aktuálně se hurikán Dorian nachází východně od pobřeží Floridy a postupuje dále na sever. Vítr již ovšem nedosahuje takové intenzity jako na Bahamách. Zítra a pozítří hurikán ovlivní především státy Jižní a Severní Karolína. O víkendu se vydá dále na severovýchod přes Atlantik dále k Evropě. Nad chladnými vodami Atlantiku se ovšem postupně přemění v běžnou tlakovou níži.

V úvodu příštího týdne budou jeho pozůstatky ležet jižně od Grónska a v úterý se přesune do oblasti mezi Islandem a Britskými ostrovy. S tlakovou níží spojená studená fronta přinese srážky nad Britské ostrovy či nad Německo. Jestli tato fronta ovlivní i počasí nad Českem, je zatím nejisté. V každém případě se v ničem nebude odlišovat od běžného přechodu studených front. Hurikán Dorian se totiž nad Atlantikem plně přemění v tlakovou níži a nad Evropou již nebude vykazovat žádné znaky tropické cyklony.

Dorian
Cesta hurikánu Dorian v příštích dnech k Evropě - jednotlivé čáry znázorňují jednotlivé výpočty modelu, zdroj: Wunderground.com