Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Letošní duben byl nejchladnější od roku 1997

Za námi je nezvykle chladný duben. Teploty byly po většinu měsíce podprůměrné. Průměrná teplota se v dubnu v nižších polohách pohybovala jen kolem 6,5 °C. Běžně se přitom v dubnu pohybuje kolem 9 °C. Letošní duben byl tak o více než 2 °C chladnější, než je obvyklé. To je přitom výrazná odchylka. Letošní duben celkově skončil jako nejchladnější od roku 1997, kdy se naposledy vyskytl podobně chladný duben. Chladné dubny jsme zaznamenali také v roce 1982, 1980, 1977 a 1973. Za posledních 50 let ten letošní patří k pěti nejchladnějším.

Duben 2021
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu měsíce v Praze Libuši, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den, zdroj: in-pocasi.cz

Za posledních 50 let se tak jedná o mimořádný měsíc. Pokud ovšem vyhodnotíme data z nejdéle měřící stanice u nás v Praze Klementinum, tak mimořádné hodnoty již nezískáme. Zde se počasí sleduje již od roku 1775. Letošní duben se zde umístil na 74. příčce z celkem 245 hodnocených dubnů. Vůbec nejchladnější byl duben v roce 1839, kdy průměrná teplota nedosáhla ani na 5 °C. Tehdy se celou první polovinu měsíce maximální teploty pohybovaly kolem 4 °C a ráno pravidelně mrzlo i v centru Prahy.

Duben 1839
Nejchladnější duben v historii měření se u nás vyskytl v roce 1839 - takto vypadala denní maxima a minima na stanici v Praze - Klementinu, zdroj: in-pocasi.cz

Z pohledu srážek duben v Česku skončí jako srážkově podprůměrný měsíc. Na většině míst spadlo jen kolem 60 % běžného množství srážek. Na přírodě se to ovšem příliš neprojevilo. Často padal sníh a i nízké teploty neumožňovaly větší výpar. Z pohledu množství slunečního svitu je uplynulý duben mírně podprůměrný.