Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Vedra v Evropě začínají, ve Francii v pátek čekají 40 °C

Teplotně mírnější léto v Evropě zřejmě pomalu končí. Již včera se u nás vyskytl zatím nejteplejší den od začátku roku. V Dobřichovicích u Prahy se teplota dostala až na 35,6 °C. Lehce přes 35 °C bylo také na jihu Moravy v okolí obce Lednice. Vyskytl se u nás tak první tzv. super-tropický den (teplota se dostane nad hranici 35 °C). Večer potom na jihu našeho území udeřily bouřky doprovázené silnými nárazy větru. Ty se tvořily na studené frontě, která k nám dnes přinesla mírné ochlazení.

Již zítra se ovšem na západ Evropy dostane ze Španělska další vlna tropického vzduchu. Nejvíce přitom zasáhne Francii, kde se v pátek čekají teploty mezi 38 °C až 41 °C. Na řadě míst na severu Francie teploty překročí 40 °C a budou se tak blížit historickým teplotním rekordům, které se pohybují většinou jen lehce nad 40 °C. Tropická vedra budou i v Anglii. V Londýně čekají teploty kolem 33 °C. Přímo o vlnu veder ovšem nepůjde. Hned v sobotu totiž přijde ochlazení (aby bylo možné hovořit o vlně veder, musí tropické teploty trvat několik dní).

U nás se tropický vzduch na západě Evropy projeví jen částečně. V pátek a v sobotu naměříme tropické teploty přes 30 °C v západní polovině území. Naopak na severovýchodě bude chladněji (většinou kolem 26 °C). Tak vysoké teploty jako ve Francii u nás nehrozí. V neděli k nám navíc dorazí studená fronta, která přinese ochlazení.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teploty
Očekávané teploty ve Francii a okolí v pátek odpoledne - hlavně na severu Francie se dostanou ke 40 °C, zdroj: ventusky.com