Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Silný hurikán Fiona způsobil devastaci v Karibiku, nyní se ho obávají v Kanadě

Po pomalejším a dalo by se říci až nesmělém startu hurikánové sezóny se situace nad Atlantikem výrazně změnila. V minulém týdnu se o to zasloužila zejména tropická bouře Fiona, která během víkendu zesílila do stadia hurikánu. Ještě jako tropická bouře zasáhla v minulém týdnu Guadeloupe, kam přinesla nečekaně vydatné deště s úhrny přes 400 milimetrů, což vedlo k rychlým povodním.

Následně Fiona o víkendu udeřila na Portoriko. Tou dobou už se z ní stal hurikán a ostrov se dostal na její pravou stranu (ve směru postupu), tedy do oblasti se silnějším větrem (k větru vyvolanému vlastním hurikánem se tam přičítá ještě rychlost postupu cyklóny. Jeho nárazy ve vyšších polohách dosahovaly kolem 180 km/h. Silný vítr uvrhl ostrov téměř do kompletního blackoutu (tomu ale napomohly dlouhodobé problémy, a hlavně zranitelnost tamní elektrické sítě). Ostrov zasáhly taky extrémně intenzivní deště – na stanici Caguas ve východní části země spadlo za 24 hodin 689 mm – pokud bude údaj potvrzen, půjde o nejvyšší úhrn za 24 hodin v historii Portorika. Výsledkem prudkých dešťů byly rozsáhlé záplavy. Na několika řekách bylo dokonce dosaženo nejvyšších průtoků od začátku měření. Hlášeny jsou i sesuvy půdy. Řádění živlů si vyžádalo nejméně 4 oběti. Mimochodem stalo se tak přesně 5 let poté, co ostrov zasáhl devastující silný hurikán Maria.

Srážky
5denní suma srážek na Portoriku a Amerických Panenských ostrovech (1 inch = 25 mm, 25 inchů = 635 mm), zdroj: NWS San Juan

Kromě Portorika zasáhla Fiona i sousední Dominikánskou republiku – tam napáchaly největší škody přívalové deště a následné povodně (například známé letovisko Punta Cana zaznamenalo 288 mm). Následně zamířil sílící hurikán Fiona na ostrovy Turk a Caicos, které se na jeho příchod poměrně dobře připravily (zákaz vycházení a evakuace z potenciálně zaplavených oblastí). Ještě před tím ale zesílil na třetí stupeň z 5dílné Saffirovy-Simpsonovy stupnice – stal se tak prvním silným hurikánem letošního roku. Nad teplými vodami severně od ostrovů Turk a Caicos a díky vhodným podmínkám v atmosféře dnes dokonce Fiona dosáhla čtvrtého, tedy druhého nejsilnějšího stupně. Rychlosti větru se pohybují kolem 215 km/h v blízkosti středu hurikánu a tlak klesl na 937 hPa. Bahamy zasáhne Fiona jen svým okrajem, přinese tam silný vítr a srážky s úhrny většinou do 100 mm. S většími obavami sledují Fionu obyvatelé Bermud. Podle nejčerstvějších výpočtů by ale měla projít západně od nich a ostrovy by tak zřejmě neměly pocítit až tak dramatické projevy hurikánu.

Nárazy větru
Předpokládaná dráha postupu Fiony (dle nárazů větru), zdroj: ventusky.com

Díky nadprůměrně teplé vodě a taky nepříliš velkému střihu větru budou ale panovat vhodné podmínky pro udržení Fiony ve stavu silného hurikánu poměrně daleko na její dráze na sever. Během soboty by měl nastat přechod Fiony v mimotropickou cyklónu, a to díky interakci s výraznou brázdou nízkého tlaku vzduchu. Výsledkem bude nejspíš mimořádně hluboká tlaková níže – podle některých modelů by tlak v centru v sobotu mohl klesnout dokonce k 930 hPa! Což by znamenalo vůbec nejnižší hodnotu tlaku vzduchu v této části světa od začátku pozorování. Tato mimořádně hluboká níže pak zasáhne kanadské přímořské oblasti, především Nové Skotsko a New Foundland. Naplní-li se současné předpoklady, hrozí v této oblasti rozsáhlé škody způsobené silnou vichřicí.

Tlak
Tlak v centru Fiony, resp. z ní vznikající mimotropické cyklóny by v sobotu mohl u Nového Skotska klesnout až k 930 hPa, zdroj: ventusky.com

Fiona ale není jediným nebezpečím, které je teď v Atlantiku nutné sledovat. Jižně od Návětrných ostrovů se tvoří zárodek tropické bouře (zřejmě bude pojmenovaná Hermine). Ta by v příštích dnech měla postupovat severně od Venezuely, částečně nejspíš během víkendu zasáhne Arubu a sousední ostrovy. Zřejmě v neděli nebo v noci na pondělí zesílí jihozápadně od Jamajky na hurikán. Začátkem příštího týdne pak nad teplými vodami Karibiku mohl dosáhnout i stadia silného hurikánu. Zasáhnout může západní Kubu i mexický Yucatán, koncem příštího pracovního by mohl i jako stále poměrně silný hurikán zasáhnout jih USA. Sice tento vývoj je ještě hodně nejistý, přesto potenciál pro vznik dalšího silného hurikánu v této části Ameriky je velký.

Nárazy větru
V příštích dnech nejspíš vznikne další hurikán nad jižním Karibikem – začátkem příštího týdne by mohl jako silný hurikán zasáhnout Kubu nebo Mexiko (přesná pozice je zatím nejistá), zdroj: ventusky.com