Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

V Helsinkách letos zatím nezaznamenali ani jeden den se sněhem

Dnes je poslední den meteorologické zimy a každému je zřejmé, že letošní zima byla na našem území mimořádně mírná (viz Pravou zimu jsme v této sezoně vůbec nezažili). V rámci celé Evropy je na tom ovšem severní a východní Evropa ještě hůře. Zima zde byla ještě více teplotně nadprůměrná než u nás. Například v únoru u nás byla teplota v průměru o 5 °C vyšší, než je obvyklé. Přitom v Rusku to bylo až 10 °C.

Extrémně vysoké teploty hlásí také Skandinávie. Nejhůře bylo zasaženo Finsko. Extrémnost této zimy ukazují i údaje o sněhové pokrývce v hlavním městě v Helsinkách. Na tamní profesionální meteorologické stanici letos zatím nebyla zaznamenána sněhová pokrývka. Počasí se zde přitom sleduje od roku 1911. Například v minulém roce zde leželo i přes 40 cm sněhu a v historii na této stanici zaznamenali i přes 80 cm sněhu. Za celou zimní sezonu 2019/2020 (od začátku listopadu do konce února) zde ležely maximálně 2 cm sněhu, což je také nejméně od začátku měření v roce 1911.

Sníh
Maximální sněhová pokrývka v lednu a v únoru v jednotlivých letech od roku 1911 - letos zde zatím ještě sníh nezaznamenali, zdroj: Mika Rantanen - FMI

Na meteorologických stanicích napříč Skandinávií najdeme celou řadu dalších extrémů. Na řadě stanic se například za celou zimní sezonu vyskytl jen jediný ledový den (teplota v takovém dni zůstane celý den pod bodem mrazu). Řada stanic také zaznamenala teploty přes 10 °C a překonala denní rekordy. Dá si říci, že Skandinávie a Rusko letos zažili zimu, kterou jsme dříve zažívali běžně u nás.