Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Na horách lehce nasněžilo, teplota klesla i na -10 °C

Po dlouhé době je dnešní ráno na téměř celém území slunečné. Díky přílivu studeného vzduchu se totiž rozpustila teplotní inverze a netvoří se již nízká oblačnost. Teploty dnes ráno klesly na téměř všech místech pod bod mrazu. Nejchladněji bylo na západě Čech, například na letišti v Karlových Varech teplota klesla na -7 °C. Vůbec nejnižší teploty byly měřeny v mrazových kotlinách na horách. Na Březníku na Šumavě bylo -10,2 °C. Téměř -10 °C bylo podle ČHMÚ i na Luční Boudě v Krkonoších, Rolavě v Krušných horách a na Horské Kvildě na Šumavě.

Teplota
Teploty na meteorologických stanicích dnes ráno v 7:30, zdroj: in-pocasi.cz

Na horách také včera napadl sníh. Souvislá pokrývka leží většinou od poloh 1000 m n. m. Jedná se od poprašku po 10 cm sněhu. Nejvíce sněhu leží na hřebenech Krkonoš a Jeseníků. Například profesionální stanice Šerák v Jeseníkách hlásí 9 cm sněhu.

Krkonoše
Luční bouda v Krkonoších dnes ráno - na hřebenech je až 10 cm sněhu, zdroj: kamery.humlnet.cz

Šumava
Březník na Šumavě dnes ráno - v okolí leží kolem 5 cm sněhu, zdroj: webcam.sumava.eu

Ve čtvrtek většina sněhu na horách roztaje. Přechodně se totiž oteplí. Hned v pátek se ovšem obnoví příliv studeného vzduchu a s ním dorazí i další sněžení. To již bude vydatnější a navíc se poprvé vyskytne i v nižších polohách. Sněhová pokrývka se tak poprvé vytvoří i mimo hory. V pátek večer se očekává zhruba na polovině našeho území.