Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Hory hlásí slunečno a průzračný vzduch, z Šumavy jsou vidět Alpy

Zatímco v nižších polohách je v těchto dnech často mlhavo a zataženo, hory hlásí slunečné počasí. Ve vyšších vrstvách atmosféry k nám totiž proudí teplý vzduch, který se ale nedostává do nižších poloh a vzniká tak inverze. Právě ty se vyznačují nejen slunečným počasím na horách, ale i vynikající dohledností v horských oblastech. Díky inverzi se totiž do vyšších vrstev atmosféry nedostává tolik prachových částic, které nejvýrazněji snižují dohlednost. Zároveň k nám v těchto dnech ve výšce proniká suchý vzduch a je zde tak nízká vlhkost. To je další faktor, který výrazně zlepšuje dohlednost (viz článek Kdy je nejlepší dohlednost?).

Zatímco v nížinách je tak dohlednost při mlhách jen pár metrů, na horách je dohlednost i přes 100 km. Z Šumavy jsou tak například v těchto dnech dobře viditelné vrcholy Alp vzdálené i přes 150 km. V období od října do února jsou vidět právě díky inverzím nejčastěji. Za jejich pozorováním se lze na Šumavě vydat na pohraniční hřeben, některý z vrcholů (např. Boubín) nebo některá specifická místa. Jedním z takových míst je lokalita bývalá Kamenná Hlava u Českých Žlebů (viz mapy.cz). Zde jsou Alpy nádherně vidět z nadmořské výšky pouhých 960 m n. m. Jedná se o jedno z nejkrásnějších míst v Česku, odkud jsou Alpy vidět, aniž byste se museli vydávat na vrchol hory nebo rozhlednu. Alpy zde můžete pozorovat přímo z polní cesty. Jak zde byly včera Alpy pozorovatelné, je patrné na snímcích níže. Nádherně patrný byl i ledovec na Dachsteinu.

Alpy ze Šumavy - Kamenná Hlava
Kamenná Hlava u Českých Žlebů na Šumavě - výhled na Alpy ze soboty 7.11.2020

Alpy ze Šumavy - Kamenná Hlava
Kamenná Hlava u Českých Žlebů na Šumavě - výhled na Alpy ze soboty 7.11.2020

Hranice mezi místy se skvělou dohledností a horší je dobře patrná na okraji hor. Takto včera vypadal hrad Kašperk v oblasti Kašperských Hor. Zatímco v údolích se udržovaly mlhy a opar, nad nimi byl krásně průzračný vzduch s výhledem na šumavské vrcholy.

Kašperk - Pustý Hrádek
Hrad Kašperk s nízkou oblačností v pozadí (pohled na západ), záběr z Pustého Hrádku

Kašperk - Pustý Hrádek
Hrad Kašperk s nízkou oblačností v pozadí (pohled na severozápad), záběr z Pustého Hrádku