Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Na horách za víkend připadlo od 10 do 40 cm sněhu

Víkend přinesl hlavně do hor bohatou sněhovou nadílku. Nejvíce sněžilo v Jizerských horách a Krkonoších, kde na návětří výška nového sněhu překročila i 30 cm. Přes 20 cm sněhu napadlo v Krušných horách a částečně i na Šumavě. Jinde na horách sněžilo méně, většinou připadlo kolem 10 cm. Z krajských měst se nejvýznamnější sněhové pokrývky dočkal Liberec, kde napadlo 10 cm sněhu. Pár centimetrů sněhu ale o víkendu hlásil například i západní okraj Prahy, Ústí nad Labem, České Budějovice nebo Jihlava.

Vůbec nejvyšší sněhovou pokrývku u nás hlásí Labská bouda, kde leží 133 cm sněhu (v pátek zde bylo 106 cm). Z poloh pod hřebeny je nejvíce sněhu na stanici Josefův Důl (Rozmezí) v Jizerských horách, kde leží podle ČHMÚ až 65 cm sněhu. Z pátečních 24 cm tu sněhová pokrývka za víkend vzrostla až o 40 cm (to je nejvyšší zaznamenaný přírůstek sněhu o uplynulém víkendu).

Sníh
Vývoj sněhové pokrývky na stanici Josefův Důl (Rozmezí) v této zimě - patrné jsou výrazné poklesy a opětovné nárůsty množství sněhu, zdroj: hydro.chmi.cz

Jizerka
Jizerka v Jizerských horách dnes dopoledne - po víkendovém vydatném sněžení se tu ukázala modrá obloha. Leží tu 40 cm sněhu, zdroj: chmi.cz

V dalších dnech se budou na horách udržovat celý den teploty pod bodem mrazu. V polohách kolem 1000 metrů nad mořem se lehce nad bod mrazu dostanou až ve čtvrtek. O víkendu se ale opět ochladí a navíc začne i sněžit. Obleva se tak na horách v tomto týdnu nečeká.