Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Na hřebenech hor leží i přes metr sněhu

Na přelomu března a února zpravidla české hory hlásí nejvyšší sněhovou pokrývku (hlavně hřebeny hor). Letos se výraznější sněhová pokrývka vyskytuje jen ve vyšších horských polohách. Hřebeny Šumavy, Krkonoš, Jeseníků a Beskyd hlásí přes metr sněhu. Vůbec nejvyšší sněhovou pokrývku v Česku hlásí Labská bouda v Krkonoších, kde je 170 cm sněhu. Na druhém místě je Březník na Šumavě, kde leží 160 cm sněhu. Lehce přes 100 cm sněhu je také na Lysé hoře v Beskydech a rovných 100 cm sněhu ještě leží na Pradědu v Jeseníkách.

Na Lysé hoře v Beskydech v první březnové dny výška sněhu přesáhla 115 cm, což je na této stanici nejvíce v této zimě. Přesně před rokem zde ovšem leželo přes 150 cm. V předchozích letech to ovšem bylo jen kolem 60 cm a v roce 2014 dokonce jen 10 cm sněhu. Současná sněhová pokrývka na Lysé hoře tak celkem odpovídá dlouhodobým průměrům. V nižších polohách Beskyd už je ovšem situace horší a množství sněhu je zde podprůměrné. Podobná situace jako v Beskydech panuje i na ostatních českých horách.

Zítra na horách pár centimetrů sněhu ještě připadne. V neděli sice srážky ustanou, ale teploty na horách zůstanou kolem bodu mrazu. Obleva dorazí v úterý, kdy na horách začne pršet. Ve středu a ve čtvrtek se i na horách očekávají teploty nad bodem mrazu a sníh bude tát. V závěru týdne se ovšem na hory opět vrátí sněžení. Celkové množství sněhu tak na horách bude v příštích dnech kolísat.

Výhodou je, že při současném množství sněhu na horách jarní povodně z tání sněhu nehrozí. Naopak se ovšem zvyšuje riziko sucha na jaře a v létě. Sněhová pokrývka totiž dobře doplňuje zásoby podzemních vod, které jsou aktuálně většinou podprůměrné.

Počasí
Sněhová pokrývka na našem území dnes ráno - sníh leží přibližně od poloh kolem 800 m n. m., výrazněji ovšem přibývá až v polohách nad 1100 m n. m., zdroj: ČHMÚ