Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Na USA se žene silný hurikán Florence

Již na konci srpna se začala u Afriky formovat tropická cyklóna Florence, která v posledních hodinách výrazně zesílila a dosáhla hurikánu čtvrté kategorie z pěti. Průměrná rychlost větru se aktuálně pohybuje kolem 200 km/h, nárazy dosahují až 260 km/h. Aktuálně se hurikán Florence nachází asi 600 km jižně od Bermud v Atlantiku. V následujících hodinách bude postupovat dále na severovýchod k pobřeží USA, kam by měl dorazit ve čtvrtek večer stále jako hurikán čtvrté kategorie. Zatím není jisté, jak se hurikán zachová na pobřeží USA, ale s nejvyšší pravděpodobností zasáhne státy Jižní a Severní Karolínu, kde již začaly první evakuace obyvatel hlavně na ostrovech, které leží v přímé cestě hurikánu a nárazy větru zde přesáhnou 200 km/h. Evakuovat se z oblasti povinně musí více než milion lidí. Na pobřeží bude mít hurikán Florence devastující sílu. Vlny vysoké přes 10 metrů zaplaví pobřežní oblasti a vítr s nárazy kolem 200 km/h bude ničit domy, stromy a infrastrukturu.

Hurikán Florence bude v této oblasti nejsilnější zřejmě za posledních 30 let. Silnější hurikán se zde vyskytl naposledy v roce 1989. Tehdy si hurikán Hugo vyžádal 60 obětí a škody téměř 10 miliard dolarů. Podobnou dráhu jako Florence měl také hurikán Isabel v roce 2003, ale ten pobřeží zasáhl jako hurikán druhé kategorie. Současný hurikán Florence bude na pobřeží o poznání silnější.


Pohled na hurikán Florence (nárazy větru) ve čtvrtek večer místního času - v té době zasáhne zřejmě východní pobřeží USA. Nárazy větru dosáhnou až 200 km/h.