Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Florida hlásí po hurikánu Ian katastrofální škody, půjde zřejmě o nejhorší hurikán v dějinách státu

Ve středu večer našeho času zasáhl západní pobřeží Floridy hurikán Ian, který se blížil nejvyšší kategorii 5. Přitom v historii pravidelného pozorování (za cca posledních 100 let) zasáhly pevninu USA jen čtyři hurikány kategorie 5 (viz obrázek). Hurikán Ian se v síle, při které zasáhl pobřeží, zařadil na pátou pozici. Každý hurikán je ovšem odlišný a množství škod ovlivňuje celá řada dalších faktorů. Bohužel u hurikánu Ian se sešla kombinace, která dále zvýšila množství škod. Především jeho nejsilnější část zasáhla hustě obydlenou a níže položenou oblast Fort Myers a Cape Coral (města jsou protkaná kanály a označují se jako americké Benátky). Vzedmutí oceánu umocnil také příliv, který v době příchodu hurikánu kulminoval. V neposlední řadě hrálo roli i to, že hurikán výrazně zesílil jen pár hodin před příchodem a spousta lidí ho zřejmě podcenila a neevakuovala se.

Hurikány
Dráhy všech hurikánů kategorie 5, která zasáhly USA za dobu pravidelného pozorování, zdroj: twitter.com

Vzedmutí oceánu ve městě Fort Myers Beach na pobřeží zachycuje video níže. Oceán se zde vzedmul až o 4,5 metru a zaplavil celý ostrov, na kterém se město nacházelo. Ostrovy v dané oblasti přišly často o silniční spojení s pevninou. Vzedmuté moře a vichr zničily dálnice i mosty vedoucí na ostrovy.

Katastrofální vzedmutí oceánu ve městě Fort Myers Beach - zaplavilo město a odneslo celé domy

Zaznamenané vzedmutí oceánu je v dané oblasti rekordní za dobu měření. Rekordní povodně díky vydatným dešťům s úhrny i přes 300 mm následně zasáhly také centrální Floridu, kde jsou zaplaveny rozsáhlá území například kolem města Orlando (starosta zde povodně označil za historické).

Devastace
Fort Myers na Floridě po hurikánu - některé domy zcela zmizely, zdroj: ABC News

Devastace
Fort Myers na Floridě po hurikánu - některé domy zcela zmizely, zdroj: ABC News

Devastaci na pobřeží Floridy způsobil také silný vítr. Nejsilnější nárazy byly změřeny na stanicích Cape Coral (225 km/h), Punta Gorda (200 km/h), Grove City (177 km/h), Sarasota (170 km/h) či Venice (167 km/h). Na velkém území nárazy větru výrazně přesáhly 150 km/h. V nejzasázenějších oblastech ale mohly být výrazně větší, než jsou oficiálně změřené hodnoty. Některé oblasti zřejmě zasáhlo tornádo, kde mohly nárazy větru přesáhnout i 300 km/h. Odpovídají tomu škody, kde v některých oblastech jsou jen polámané stromy a přitom o kousek dále jsou zcela zničené domy či odnesená auta a záběry z těchto oblastí ukazují totální devastaci.

Celkový počet obětí ještě není známý. Potvrzených je zatím nejméně 19 obětí. Záchranáři se ovšem do řady oblastí ještě vůbec nedostali a rozsah škod není stále ještě zmapován. Úřady se ovšem obávají, že v počtu obětí může jít o jeden z nejhorších hurikánů, které kdy USA zasáhly.

Dnes večer našeho času hurikán Ian (tentokrát nejnižší kategorie 1) zasáhne stát Jižní Karolína. V zasažené oblasti spadne od 100 do 200 mm srážek a nárazy větru se čekají na pobřeží kolem 130 km/h. Hurikán způsobí další značné škody.

Ian
Pozice hurikánu Ian dnes večer našeho času (mapa nárazů větru), zdroj: ventusky.com