Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

New York zatopila přívalová povodeň, pozůstatky hurikánu Ida si vyžádaly další oběti

Hurikán Ida před pár dny v plné síle udeřil na jihu USA ve státě Louisiana jako jeden z nejsilnějších hurikánů, které zasáhly USA. Zde způsobil rozsáhlé škody. Nárazy větru na pobřeží přesahovaly 200 km/h a ničily celé domy. Bouře si do včerejšího dne vyžádala 6 obětí. Nad pevninou ztratila charakter tropické cyklóny, ale stále působí značné škody. V noci na dnešek dorazila také na východní pobřeží do New Yorku, kde se při jejím přechodu vytvořily intenzivní bouře.

V Central Parku v New Yorku spadlo za 24 hodin dokonce až 176 mm srážek. Z toho během jedné hodiny spadlo 80 mm srážek, což je rekordní hodinový úhrn v historii měření (od roku 1869) tohoto místa, který ve městě vyvolal rozsáhlé povodně a zcela město ochromil. Přívaly vody zatopily metro a zastavily jakoukoliv dopravu ve městě. V nedalekém New Jersey si povodně vyžádaly jednu oběť. Další oběť je hlášena z části Queens, kde se zřítila část domu. Záchranáři v celé oblasti stále zasahují, i když srážky už ustaly. V oblastech byl vyhlášen stav přírodní katastrofy.

Na sociálních sítích se následně objevily tisíce videí ukazující zatopené metro a ulice New Yorku. Obrovské množství lidí povodně uvěznily v ulicích města.





New York
Ulice New Yorku se proměnily v řeky, které zaplavily tisíce aut, zdroj: twitter.com

U nedalekého města Filadelfie se vyskytlo také mohutné tornádo. V Gloucester County smetlo několik domů.


Řádění tornáda jižně od Filadelfie (komunita Mullica Hill)