Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Hurikánová sezóna 2020 oficiálně skončila, přinesla celou řadu rekordů

Včera s koncem listopadu oficiálně skončila hurikánová sezóna 2020 v Atlantiku. Sezóna, která se zapíše do historie jako rekordně aktivní s 30 (!) pojmenovanými bouřemi. Dosud držela rekord sezóna 2005 s 28 pojmenovanými systémy. Letos jsme zaznamenali 13 hurikánů (což tuto sezónu řadí na 2. místo) a 6 silných hurikánů (tedy hurikány kategorie 3 a víc, i to znamená 2. místo pro rok 2020). Pro srovnání – v průměru se vytvoří 12 bouří, z nichž 6 zesílí na hurikán a 3 se stanou silnými hurikány. Letošní sezóna byla přitom už šestou v řadě s nadprůměrnou aktivitou. Sluší se dodat, že i předpovědi z jara počítali s nadprůměrně aktivní sezónou.

Jména hurikánů
Časová osa hurikánové sezóny 2020, zdroj: en.wikipedia.org

Tvorbě tropických bouří a hurikánů letos pomohla nadprůměrně vysoká teplota vody tropického Atlantiku, včetně Karibského moře a Mexického zálivu. A příznivé byly i podmínky v atmosféře – například malý vertikální střih větru (tedy změna směru a rychlosti s výškou), podpora výstupných pohybů a na podzim i působení počínající fáze jevu La Niña.

První bouře, Arthur, vznikla 16. května, což je před oficiálním začátkem hurikánové sezóny, tedy 1. června, ale v minulosti vznikly první bouře i dříve. Co ale bylo letos opravdu mimořádné je, že kromě Arhtura, Berthy a Dolly jsme zaznamenali nejčasnější výskyt tropické bouře pro všechna ostatní písmena! A to včetně písmen řecké abecedy.

Další rekord padl v počtu tropických systémů, které zasáhly Spojené státy americké – letos jich bylo 12, dosavadní rekord činil 9 (v roce 1916) bouří, resp. hurikánů. Přitom 5 z nich zasáhlo stát Louisiana – i to je samozřejmě rekord. Nejničivější byla Laura ve druhé polovině srpna, která se stala nejsilnější z pohledu rychlosti větru (1minutový průměr až 240 km/h) v tomto státě od roku 1856.

Dráhy hurikánů
Dráha postupu tropických depresí, bouří a hurikánů v sezóně 2020 (barevně odlišeny dle intenzity), zdroj: en.wikipedia.org

A další rekord? Třeba počet hurikánů, které prošli rapidním zesílením – tedy zvýšením rychlosti větru nejméně o 55 km/h za pouhých 24 hodin. Letos jich bylo 10, čímž se dělí o 1. místo s rokem 1995. Konkrétně šlo o tyto hurikány: Hanna, Laura, Sally, Teddy, Gamma, Delta, Epsilon, Zeta, Eta a Iota.
Mimořádně aktivní byla hlavně druhá polovina hurikánové sezóny. Září přineslo hned 10 pojmenovaných systémů, což je nejvyšší počet pro jakýkoliv měsíc od začátku pozorování. A v období od 1. října vznikly dokonce čtyři silné hurikány, dosud byl rekord dva.

Září
V polovině září bylo možné nad Atlantikem sledovat hned 5 tropických systémů najednou, zdroj: NOAA / CIRA

Velmi bouřlivý byl hlavně závěr sezóny – v listopadu se v Karibiku vytvořily dokonce dva silné hurikány Eta a Iota. Oba zasáhly střední Ameriku, přičemž zejména pro Nikaraguu a Honduras znamenaly katastrofu v podobě rozsáhlých povodní i četných sesuvů půdy. Je téměř symbolické, že vůbec nejsilnějším letošním hurikánem se stal hurikán poslední, Iota. Ta jako jediná dosáhla 5. kategorie (což se v listopadu do té doby stalo zatím jen jednou). Šlo rovněž o první hurikán 5.stupně, který zasáhl Kolumbii (i když šlo o ostrovy v Karibském moři, nikoliv jihoamerickou pevninu). Tlak vzduchu v centru Ioty klesl na 917 hPa a rychlost větru až dosáhla 260 km/h. Některé pobřežní oblasti doslova ztratily svou tvář. Dodejme, že nejdéle existujícím systémem v Atlantiku se letos stala Paulette, která přetrvala 23 dnů (vezmeme-li v úvahu i zbývající post-tropickou níži po 23. září).

Zkáza po hurikánu Iota na kolumbijském ostrově Providencia

Iota
Iota jako hurikán 5. kategorie se blíží k východním břehům pevninské střední Ameriky, zdroj: NOAA / CIRA

A ještě celková bilance letošní sezóny hurikánů – počet obětí přesáhl 436 (zejména ve střední Americe je konečné číslo dost nejisté), celkové škody se pak odhadují na více než 41 miliard amerických dolarů, což ji řadí na 7. místo. Ačkoliv hurikánová sezóna je v Atlantiku oficiálně na konci, nelze vyloučit, že se do konce roku ještě nějaké tropické bouře dočkáme. Aktuálně se například nachází tlaková níže u Madeiry, která může v nejbližších dnech získat sub/tropický charakter.