Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Silný hurikán Ian se žene na Floridu, evakuují se přes dva miliony lidí

Včera silný hurikán Ian zasáhl západ Kuby, kde způsobil rozsáhlé škody a celý ostrov je aktuálně bez elektřiny. Před příchodem na Kubu zesílil hurikán Ian na kategorii 3, tedy úroveň silného (tzv major) hurikánu. Na této síle se udržuje i nyní při cestě na Floridu. Krátce ale může zesílit až na kategorii 4.

Satelit
Satelitní snímek hurikánu Ian z 28.9.2022, zdroj: ventusky.com

Na Floridu dorazí dnes večer našeho času. Jeho střed půjde mezi městy Cape Coral a Sarasota. Právě město Cape Coral je označováno jako americké Benátky, protože je městem s největší sítí kanálů na světě, jak sladkovodních, tak i mořských. Hurikán Ian přitom vzedme hladinu oceánu o několik metrů a zároveň přinese extrémně vydatné srážky. V pásu centrální Floridy se očekávají úhrny od 200 do 400 mm na velké části území. Národní hurikánové centrum v zasažených oblastech očekává katastrofické povodně s rozsáhlými škodami. Pobřežní oblasti mohou být zcela zaplavené.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny na Floridě za 48 hodin - očekávají se úhrny od 200 do 400 mm na velké části území, zdroj: ventusky.com

Oceán
Očekávaná výška vzedmutí hladiny oceánu - v červeně vyznačených oblastech dosáhne až 3,5 metru, zdroj: nhc.noaa.gov

Hurikán doprovodí i devastující nárazy větru. Nejsilnější budou během jeho příchodu z oceánu. Na západním pobřeží Floridy mezi městy Cape Coral a Tampa přesáhnou 150 km/h, výjimečně i 200 km/h.

Vítr
Pozice hurikánu dnes večer našeho času, kdy dorazí na pobřeží Floridy, zdroj: ventusky.com

Kvůli hurikánu je nařízená povinná evakuace 1,75 milionů lidí. Doporučena byla více než 2,5 milionu lidem. Se silnými hurikány má větší zkušenost spíše východní pobřeží Floridy. Na západním pobřeží jsou naopak takto silné hurikány spíše výjimečné.

Zítra se následně hurikán opět vrátí nad Atlantik, ale již zeslábne (Floridu přejde od západu na východ). Jako tropická bouře nebo hurikán kategorie 1 by potom měl v sobotu zasáhnout Jižní Karolínu. Nad pevninou USA se potom zcela rozpadne.