Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

V Indii naměřili až 51 °C, padl absolutní rekord

Počasí se může projevovat v různých podobách, nejen jako příjemný jarní den, ale i jako vlna nekončícího vedra nebo vytrvalé deště působící rozsáhlé záplavy. Určitě se ve většině případů těšíme spíše z první varianty. V posledních dnech však v Indii zažívají doslova peklo v podobě dlouhotrvajících vysoce nadprůměrných teplot na severozápadě země a naopak východ trápí vydatné srážky z tropické cyklony.

Na hranicích Pákistánu a Indie se v posledních dnech usadil velmi teplý vzduch, který způsobuje, že maximální denní teploty dosahují hodnot i kolem 50 °C. Překročen byl dokonce i absolutní rekord, který v Indii vydržel nepřekonán šedesát let. V roce 1956 naměřili 50,6 °C. Čtvrteční maximum v Phalodi (stát Rajasthan, severozápad země) bylo o 0,4 °C vyšší, teplota dosáhla rovných 51 °C. V sousedním pákistánském městě Jacobabad bylo dokonce až 51,6 °C. Tamní obyvatelé se potýkají s extrémně teplým počasím, které ničí úrodu a působí i lidské oběti. Indové jsou sice na horké dny v tomto období zvyklí, ale maximální teploty většinou zůstávají kolem 40 °C. Není divu, že tamní meteorologická služba IMD měla po několik dní v platnosti varování s nejvyšším stupněm ohrožení na vlnu veder. U tohoto alarmu je zapotřebí, aby maximální teploty dosahovaly 45 °C a více (u nižších hodnot se může varování vydat taktéž, závisí už ale i na odchylce od teplotního normálu). Podle tamních meteorologů se vlny veder (obvykle teploty nad 40 °C, výjimečně 50 °C) vyskytují na severozápadě v průběhu dubna, května a června, dokud od jihu nedorazí monzunové počasí, které obvykle přináší tolik očekávané ochlazení a srážky. Deštivé počasí přetrvává většinou až do září, i když v posledních letech je srážek méně, než je v oblasti obvyklé. Letos jsou však očekávány monzuny silnější díky zeslabení jevu El Nino.

Teploty Indie
Maximální, průměrné (19. května) a minimální (20. května) teploty a jejich odchylky od normálu pro oblast Indie - maximální teploty ve čtvrtek překonaly i 50 °C a padl absolutní teplotní rekord pro Indii (na extrémní hodnoty již nestačila ani stupnice, která končí na 46 °C), zdroj: Imdpune.gov.in

Jen pro srovnání, v Česku je absolutní rekord od roku 2012 nastaven na hodnotě 40,4 °C v Dobřichovicích a za absolutní maximum na zemi se považuje 56,7 °C v Death Valley (USA, 1913).

Na opačné straně Indie zase páchá škody tropická bouře Roanu. Zrodila se na počátku týdne v Bengálském zálivu a v posledních dnech se přesouvala podél východního pobřeží Indie k severovýchodu. Nejedná se o příliš intenzivní bouři (nejnižší tlak vzduchu v centru 983 hPa, maximální rychlosti větru kolem 85 km/h), přesto však přinesla tamním obyvatelům řadu potíží. Na Srí Lance, kde přívalové deště zaplavily řadu míst a došlo i k rozsáhlým sesuvům půdy, živel způsobil značné škody a vyžádal si desítky obětí. Rovněž v Bangladéši je situace v mnoha oblastech velmi vážná. Na srážkoměrných stanicích byly zaznamenány úhrny srážek převyšující 200 mm, v Indickém Kalingapatamu dokonce 373 mm. V nejbližších hodinách by se ovšem měla níže nad Barmou postupně vyplňovat, přesto je ještě pro severovýchodní Indii v platnosti výstraha před vydatnými dešti.

Níže
Cesta tlakové níže Roanu - od poloviny května do dnešního dne, zdroj: Wikipedia