Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Mohutná inverze přináší výrazné rozdíly v počasí, napadl i průmyslový sníh

V tomto týdnu zažíváme zatím nejmohutnější inverzi letošního podzimu. Díky ní se na většině území vytvořily mlhy a nízká oblačnost. Slunečno zůstává především na horách. Počasí je tak velmi rozdílné. Například na šumavském Churáňově včera při jasné obloze teplota vystoupila až na 10 °C a relativní vlhkost klesla na pouhých 10 %. Naproti tomu v Plzni při zatažené obloze po celý den teplota zůstala pod bodem mrazu (maximum bylo -0,1 °C) a vlhkost se blížila 100 %. Dny s teplotou po celý den pod bodem mrazu se označují jako ledové dny a v tomto týdnu se poprvé objevují i v nížinách. Pocitová teplota je navíc díky mlhám ještě v průměru o 3 °C až 4 °C nižší (při mlhách je totiž vysoká vlhkost vzduchu, která snižuje pocitovou teplotu).

Inverze nezpůsobuje ovšem jen rozdíly v teplotách a množství oblačnosti. Ojediněle se díky ní vyskytuje také tzv. průmyslové sněžení. Výrazné průmyslové sněžení se včera vyskytlo na Sokolovsku. Pára z chladicí věže v kombinátu Vřesová způsobila průmyslové sněžení v okolí obce Dolní Nivy, kde napadlo kolem 5 cm sněhu (viz fotografie).

Sníh
Dolní Nivy na Sokolovsku včera během dne, kdy zde napadlo kolem 5 cm sněhu, zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary / Rudolf Kovařík

O víkendu inverze skončí
Inverzní ráz počasí u nás skončí o víkendu, kdy k nám pronikne studený vzduch ze severovýchodu. V nížinách tak teploty zůstanou v podstatě stejné jako nyní. Výrazně se ochladí na horách, kde teploty ze současných až 10 °C klesnou v neděli na denní maxima jen kolem -4 °C. Návrat tak mohutné inverze jako v těchto dnech se neočekává ani v příštím týdnu.

Teploty
Teplota vzduchu v hladině 850 hPa (1500 m) v neděli odpoledne - pronikne k nám studený vzduch ze severovýchodu a teploty v této hladině klesnou až k -8 °C, zdroj: ventusky.com