Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Šumava vítá jaro, příroda začíná kvést i na horách

Souvislá sněhová pokrývka se u nás aktuálně objevuje již jen v polohách nad 1400 m. Souvislou sněhovou pokrývku tak již hlásí jen stanice na hřebenech Krkonoš a částečně i Jeseníků. Do zbývajících horských poloh již přichází jaro a příroda začíná kvést. Na Šumavě v polohách kolem 1000 m se prvními lístečky pochlubily břízy. Zelené louky zdobí první pampelišky. Přírodě pomohl i déšť z posledních dnů. Za poslední týden spadlo většinou od 10 do 50 mm srážek. To sice nestačilo na doplnění podzemních vod, ale pro rostliny to byl velmi důležitý déšť.

Jarní přírodu ohrožují mrazy, příští týden hrozí i sněžení
Jarní přírodu nyní ohrožují ranní mrazy. Ty se očekávají především zítra v jihozápadní polovině Čech. Přízemní mrazíky (v 5 cm) se ovšem mohou vyskytnout kdekoliv na našem území až do pátečního rána. O víkendu sice nebezpečí mrazíků pomine, ale na začátku příštího týdne k nám opět zřejmě pronikne velmi studený vzduch. Na květen tak hrozí i silnější mráz (v úterý a ve středu ráno). Některé modely navíc naznačují, že bude sněžit a úterní ráno může být na řadě míst sněhobílé. Předpovědi se ještě budou upřesňovat. Pro jarní přírodu by to již byl veliký problém.

Zhůří a Hadí vrch na Šumavě
Jarní přírodu jsme se dnes vydali zachytit na Šumavu do oblasti bývalého Zhůří u potoka Křemelná. Zde se nachází i Hadí vrch, který nabízí jedny z nejkrásnějších výhledů na Šumavu. Na jeho vrcholu se totiž nenachází les, což umožňuje krásný výhled do okolí (Mapy.cz). Oblast leží v nadmořské výšce od 900 do 1000 m a příroda zde začíná nádherně rozkvétat.

Zhůří - Šumava
Zhůří na Šumavě dnes dopoledne

Zhůří - Šumava
Měření srážek u potoka Křemelná - na Šumavě za poslední týden spadlo kolem 30 mm srážek

Zhůří - Šumava
Hadí vrch na Šumavě - vrchol (1021 m n. m.) tvoří rozlehlá pláň s krásnými travinami

Zhůří - Šumava
Hadí vrch na Šumavě (cca 1000 m n. m.) - břízy mají první lístečky

Zhůří - Šumava
Hadí vrch na Šumavě (cca 1000 m n. m.)

Zhůří - Šumava
Zhůří na Šumavě dnes dopoledne - na loukách jsou již pampelišky

Zhůří - Šumava
Zhůří na Šumavě dnes dopoledne