Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V novém týdnu návrat jara, o Velikonocích ovšem opět ochlazení

V novém týdnu se alespoň na pár dnů vrátí pravé jarní počasí. Pondělí bude ovšem ještě studené. Ráno teploty klesnou na 1 °C až -3 °C, při zmenšené oblačnosti a utišení větru ojediněle na hodnoty kolem -5 °C. Půjde o nejchladnější noc v příštím týdnu. Mráz může poškodit vegetaci (květy kvetoucích ovocných stromů, zejména meruněk, broskvoní a slivoní). Během dne potom naměříme 8 °C až 12 °C. Na obloze bude polojasno až oblačno a na severovýchodě se ještě ojediněle objeví přeháňky. K večeru se začne od západu vyjasňovat.

Teploty
Teploty v pondělí ráno - na většině území bude mrznout, zdroj: ventusky.com

Úterý již začne slunečným ránem. Teploty klesnou na 2 °C až -2 °C, v údolích ojediněle na hodnoty kolem -4 °C. Během dne potom naměříme jarních 12 °C až 16 °C a na obloze bude většinou jasno nebo polojasno. Teploty se tak rychle vrátí na normální hodnoty pro toto období.

Ještě teplejší počasí nás čeká ve středu, kdy naměříme 15 °C až 19 °C. Ráno už se slabý mráz objeví jen výjimečně na severovýchodě území. Na obloze bude jasno až polojasno, na západě později i oblačno. Nadprůměrně teplý bude také čtvrtek, kdy naměříme 16 °C až 20 °C. Na obloze začne ovšem přibývat oblačnosti a večer se na severozápadě přidají první přeháňky.

Teploty
Synoptická situace ve středu v poledne - proudit k nám bude teplý vzduch z jihu, ale nad západní Evropou se již bude nacházet studená fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

V pátek již počasí ovlivní studená fronta. Počítat tak musíme s přeháňkami nebo deštěm a poklesem teplot. Denní maxima vystoupí na 12 °C až 16 °C. O víkendu se ochladí ještě více. Denní maxima se čekají mezi 6 °C až 10 °C a na hory se opět vrátí sněhové vločky. V neděli se mohou vrátit i slabé ranní mrazy. V příštím týdnu nás tak čeká výrazné oteplení, ale v jeho závěru opět výrazné ochlazení.

Srážky
Očekávané srážky v pátek kolem poledne (akumulace za 3 hodiny) - zatímco předchozí dny budou většinou suché, v pátek se vrátí déšť, zdroj: ventusky.com