Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Masivní povodně pustoší jihozápad Kanady, zlikvidovaly dálnice a ohrožují i světový trh obilovin

Jihozápad Britské Kolumbie a sousední část státu Washington (na jihozápadě Kanady) zasáhly o víkendu a začátkem tohoto týdne mimořádně intenzivní deště, které způsobily rozsáhlé a ničivé záplavy. Vyžádaly si minimálně jednu oběť, několik lidí však zůstává pohřešovaných. Silné deště přitom zasáhly oblast, kterou o 5 měsíců dříve postihla bezprecedentní vlna veder, vedoucí i k destruktivním lesním požárům.

Tlak
Tlak vzduchu ráno (světového času) 16. listopadu – nad jihozápadní Kanadou se prohlubuje tlaková níže, která přinesla extrémně vydatné srážky, zdroj: ventusky.com

Za vydatné deště mohla rychle se prohlubující tlaková níže postupující od západu, z Tichého oceánu. Nad větší částí jižní Britské Kolumbie spadlo za 24 hodin 100 až 250 mm srážek. Často šlo o rekordní 24hodinové úhrny. A ve městě Hope, ležícím asi 100 kilometrů východně, od Vancouveru naměřili dokonce 294,3 mm za 24 hodin! Často za pouhý den až dva spadlo tolik, co v průměru naprší za celý měsíc. Vydatný déšť zasáhl často horské oblasti poničené lesními požáry z letošního léta. Odlesněné svahy urychlily odtok vody do tamních potoků a řek. A taky napomohly výskytu četných sesuvů půdy.

Sesuv
Poškození transkanadské dálnice i železnice u města Hope v Britské Kolumbii, zdroj: mobile.twitter.com

Jak povodně, tak sesuvy půdy zablokovaly mnohé významné dopravní tepny v oblasti. Z některých regionů musely být obyvatelé nebo cestující, kteří uvízli v autech na silnicích, evakuování pomocí vrtulníků. Z velké části je odříznut hlavní kanadský přístav ve Vancouveru – přerušena je veškerá železniční doprava do města, a neprůjezdné jsou i tři hlavní dálnice spojující město s vnitrozemskými oblastmi Kanady. Potrvá minimálně několik dnů až týdnů, než se podaří aspoň některé z hlavních dopravních tepen plně zprovoznit. Z tamního přístavu, který je čtvrtý největší v Americe, se přitom do světa exportuje významné množství obilovin i rostlinných olejů. Výpadek exportu tak může vést k dalšímu zvýšení už tak vysokých cen těchto komodit na světových trzích.

Extremitě povodní napomohla značně nasycená půda po předchozích deštích. Letošní podzim je totiž v oblasti na pomezí Britské Kolumbie a Washingtonu výjimečně vlhký (například v na letišti v Seattlu spadlo za období od 1. září do 15. listopadu už přes 400 milimetrů vody, což je nejvyšší úhrn v historii). Vydatnosti srážek posledních dnů do značné míry napomohla vlhkost přinášená tzv. ananasovým expresem. Tedy jednou z nejznámějších atmosférických řek světa, která do oblasti směřuje z regionu Havajských ostrovů. Výrazné povodně v této části Kanady (případně v sousední oblasti USA) se přitom vyskytují typicky zjara, kdy dochází při vpádu teplého vzduchu k rychlému tání velkého množství sněhu a navíc prší. Povodně způsobené jen vydatným deště jsou velmi neobvyklé.

Vlhkost
Celková srážková voda v atmosféře s patrným proudem vysoké vlhkosti směřující z Havajských ostrovů na jihozápad Kanady, zdroj: tropic.ssec.wisc.edu

Teď už se situace v oblasti uklidňuje a obyvatelé sčítají škody. Další srážky sice dorazí během dneška a zítřka, neměly by ale už být tak vydatné. Na druhé straně, záchranářské i úklidové práce komplikuje chladné počasí – zejména ve výše položených oblastech nasněžilo a nízké teploty můžou vést k zamrzání vody v lagunách a dalším škodám.