Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Výška sněhu na horách vrcholí, Klínovec hlásí přes 70 cm sněhu

Dnes k nám začal proudit teplejší vzduch. Po delší době se teploty výrazně nad bod mrazu dostaly i na horách. Zatím nejvýrazněji se obleva projevila na Šumavě a v Krušných horách, kde se odpoledne teploty dostaly nad 5 °C i v polohách kolem 1000 metrů nad mořem. Přitom ještě ráno se zde teploty pohybovaly pod bodem mrazu. Na horách mrzlo v předchozích 11 dnech po celý den. V těchto dnech řada stanic na hřebenech hor hlásí jednu z nejvyšších pokrývek za končící zimu.

Z hřebenových partií dnes bylo nejtepleji na Klínovci, kde se odpoledne teplota dostala na 5 °C. Právě na Klínovec jsme se dnes vydali měřit sněhovou pokrývku. Ráno zde bylo ještě kolem -1 °C a stromy obalovala silná námraza a sníh. Celkově na Klínovci leží kolem 75 cm sněhu, což je jedna z nejvyšších hodnot, která zde byla za letošní zimu změřena. Necelých 30 cm sněhu pochází z uplynulého týdne. O pár centimetrů více sněhu tu bylo jen v polovině února a na konci ledna. Sníh je ovšem mokrý a během dne díky oteplení začal rychle odtávat. V dalších dnech bude sněhu rychle ubývat.

Jaké počasí ráno na Klínovci panovalo, si můžete prohlédnout na níže uvedených fotografiích. Sníh, námraza a slunce vytvořily nádhernou scenérii.

Klínovec - sníh
Sněhem a námrazou obalené stromy v dopoledních hodinách na Klínovci - námraza je typická pro hřebeny Krušných hor, neboť místní pláně jsou hodně větrné

Klínovec - sníh
Sněhem a námrazou obalené stromy na Klínovci - dnes ještě naposledy takto výrazně obalené. V dalších dnech bude sníh rychle tát.

Klínovec - sníh
Sněhem a námrazou obalené stromy na Klínovci

Klínovec - sníh
Na slunci během dne rychle námraza tála a stromy se opět barvily do zelena

Klínovec - sníh
Na slunci během dne rychle námraza tála a stromy se opět barvily do zelena

Klínovec - sníh
Sněhem a námrazou obalené stromy

Klínovec - sníh
Meteorologická stanice na vrcholu Klínovce, kterou provozuje ČHMÚ. Odpoledne stanice naměřila 5 °C