Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V Krušných horách leží i přes 30 cm sněhu, na vrcholcích se tvořily krásné halové jevy

Prvního prosince začala meteorologická zima a na horách se zatím nese ve znamení mrazů a sněhu. Na hřebenech Šumavy a Jeseníků leží až půl metru sněhu, podobné množství je i v Krkonoších. Na hřebenech Krušných hor je přes 30 cm sněhu. Nejméně z hřebenových partií hor mají Beskydy, kde je na Lysé hoře kolem 25 cm sněhu.

Dnes se po delší době na vrcholcích hor ukázalo i modré nebe a slunce. Kombinace sněhu, mrazu a slunce připravila nádherný zimní den. Teploty se na horách nedostaly nad -5 °C. Slunečné počasí jsme dnes zachytili na Fichtelbergu v Krušných horách, který je po Klínovci druhou nejvyšší horou Krušných hor. Leží zde 35 cm sněhu a teplota ráno klesla na -10 °C, v poledne se dostala na -6 °C (viz měření ze stanice). Pocitovou teplotu ovšem dále snižoval čerstvý vítr s nárazy až 50 km/h. Pocitová teplota se tak ráno pohybovala kolem -20 °C. Stromy obaluje nejen sníh, ale i silná námraza. Po většinu dne svítilo slunce. Jednalo se zde o nejslunečnější den od 13. listopadu.

Meteorologická stanice
Meteorologická stanice na Fichtelbergu dnes dopoledne

Meteorologická stanice
Výhled z Fichtelbergu dnes dopoledne směrem na Klínovec a nízkou oblačnost v Karlovarském kraji

V poledne se navíc na diamantovém prachu (velmi malé ledové krystalky, převážně tvaru jehlic, které vznikají za nízkých teplot) tvořily četné halové jevy. V poledne se totiž začala zvedat nízká oblačnost nad Karlovarským krajem a okrajově se dostala i na vrcholy Krušných hor, kde v chladném vzduchu mrzla na jemné ledové krystaly, na kterých potom slunce vytváří barvy duhy (lomem světla). Na Klínovci a Fichtelbergu se výraznější halové jevy při těchto situacích objevují párkrát do roka.

Meteorologická stanice
Halové jevy na Fichtelbergu dnes dopoledne - malé halo

Meteorologická stanice
Halové jevy na Fichtelbergu dnes dopoledne - malé halo a horní dotykový oblouk

Meteorologická stanice
Halové jevy na Fichtelbergu dnes dopoledne - tvořily nádhernou podívanou

Meteorologická stanice
Halové jevy na Fichtelbergu dnes dopoledne - malé halo a i vzácnější supralaterální oblouk (okolo malého hala)

Hálové jevy se vedle diamantového prachu v přízemní vrstvě tvoří při určitých situacích také na vysoké oblačnosti. Naposledy se u nás výrazné vyskytly v polovině října.