Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Zítra začnou ledoví muži, dostojí svého názvu

Aktuálně teploty v Česku na řadě míst překračují 15 °C. Chladněji je na západě, kam již dorazil déšť. Chladný vzduch ze západu se ovšem bude rozšiřovat dále na východ. Zítra k nám pronikne dokonce studený vzduch od severu. Odpolední maxima tak zůstanou jen mezi 9 °C až 13 °C. Pro polovinu května jsou přitom obvyklá denní maxima kolem 20 °C. Minulý rok jsme v těchto dnech zažívali dokonce letní teploty přes 25 °C. Na obloze k tomu bude zítra zataženo s občasným deštěm, který bude od západu ustávat. Zítra zároveň začínají ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác. Jedná se o období mezi 12. a 14. květnem, k němuž pranostiky vztahují ochlazení a často poslední jarní mrazy. Letos se tato pranostika vyplní přesně.

Chladný bude také úvod příštího týdne. V pondělí ráno se na západě Čech mohou vyskytnout i slabé mrazy. Na zbytku území budou ranní minima kolem 5 °C. Během dne potom bude oblačno až zataženo, na východě se může místy vyskytnou déšť, od 900 m sněžení. Nejvyšší denní teploty vystoupí opět jen na 9 °C až 13 °C. Na úterním počasí se modely zatím příliš neshodují. Nad Balkánem se totiž utvoří tlaková níže a zatím není jisté, jak moc ovlivní i počasí v Česku. Srážky přinese zřejmě hlavně na východ území a naopak na západě se vyskytnou jen ojediněle. Teploty budou stále podprůměrné. Oteplovat se začne pozvolna v druhé polovině týdne. O víkendu by se teploty mohly dostat na 20 °C. Počasí se tak postupně začne vylepšovat.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teploty
Odpolední teploty v Evropě v pondělí - střední Evropa bude chladná, naopak východ Evropy bude mít letní až tropické teploty. Východně od Moskvy se očekává až 31 °C.