Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

V nížinách se letos vyskytlo i přes 100 letních dnů

Rok 2018 je v Česku opět ve znamení nadprůměrně vysokých teplot. Už od dubna zažíváme až rekordně teplé měsíce (nejteplejší duben i květen od roku 1961). Teplá letní polovina roku (tedy období od dubna do září) byla v pražském Klementinu bezprecedentně nejteplejší od roku 1775, o 1,2 °C (!) překonala dosud nejteplejší takovou sezóna v roce 1811. Je pravda, že absolutní extrémy odolaly a ve srovnání s létem 2015 jsme ani nezažili tolik dnů s maximální teplotu přes 35 °C. Tropických a hlavně letních dnů u nás ale bylo velké množství. Připomeňme, že letní den je takový, kdy denní maximum dosáhne alespoň 25 °C.

První letní den letošního roku jsme zažili už 9. dubna (na Ostravsku), poslední (zatím) v pátek 12. října. Není ale úplně vyloučeno, že ještě dnes bude letní den zaznamenán, ale v příštím týdnu už by teploty přeci jen měly být o něco nižší.

Velmi zajímavé (a vysoké) počty získáme, když sečteme letní dny za celý rok. Podotkněme, že v dlouhodobém průměru se v Česku v nížinách vyskytuje 40 až 62 letních dnů (spočteno za období 1961-2000). Letos jsme ale v nejteplejších lokalitách zaznamenali i víc než 100 takových dnů!.

Nejvyšší počet hlásí stanice na jižní Moravě, ve středních Čechách a v Polabí či dolním Poohří. A konkrétní čísla? V pražském Klementinu bylo letos 100 letních dnů, Brno hlásí 99, Ostrava 87, Plzeň 93, Pardubice 104, České Budějovice 96. Z nížinatých oblastí hlásili nejvyšší počet letních dnů Neumětely 104, Dobřichovice zaznamenali 108, Strážnice 112 a Doksany dokonce 113 letních dnů! Jde o hodnoty, které jsou mimořádně vysoké, a srovnáme-li je s dosavadními nejvyššími počty letních dnů za rok, často i rekordní. Například velmi teplé léto 2015 přineslo jen 50 až 70 letních dnů, jihomoravská Strážnice tehdy zaznamenala 74 letních dnů. Nejvíc letních dnů na většině stanic přinesl rok 2003, například v Doksanech jich měli 89 (oproti tomu letos 113), v Kuchařovicích lehce přes stovku (letos ale jen 94, jde o jednu z mála stanic, kde letos rekord nepadl). V pražském Klementinu dosud držel rekord rok 1834 s 91 letními dny. Pro zajímavost dodejme, že letošní nejdelší epizoda se souvislým výskytem letních dnů začala 13. července a skončila 24. srpna (alespoň v nejteplejších oblastech), trvala tedy 44 dnů!

Letošní extrémně vysoký počet letních dnů přesahující na některých stanicích i stovku nás z tohoto pohledu posouvá poměrně daleko na jih Evropy – podobný počet dnů je v průměru zaznamenán třeba na severu Itálie v Pádské nížině v Miláně (lehce přes 100) nebo v srbském Bělehradu (kolem 95 dnů). Z pohledu teplot jsme tak letos zažívali počasí, které je v Evropě běžné o 500 km jižněji.

Tip: Archiv počasí - informace o počasí od roku 1775

Graf
Graf
Průběh denních maxim a minim na stanici Doksany (na severu Polabí) během letošního července (horní graf) a srpna (dolní graf) – souvislé období s letními dny začalo 13. července a skončilo až 24. srpna.