Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

První polovina nového týdne stále letní, potom se ochladí

Od začátku září se u nás vyskytlo již několik letních dnů s teplotou nad 25 °C. V novém týdnu nás ovšem čeká postupná změna v charakteru počasí. První polovina týdne bude ovšem ještě teplá. V pondělí bude polojasno až oblačno, ráno se místy vytvoří mlhy. Nejvyšší denní teploty vystoupí na nadprůměrných 21 °C až 25 °C. Ještě v průměru o 1 °C teplejší bude úterý. Denní maxima zamíří na 22 °C až 26 °C a na obloze bude jasno až polojasno.

Změna v počasí začne přicházet ve středu. Naše území začne z Německa ovlivňovat blížící se studená fronta. Zpočátku bude sice slunečno, ale postupně bude od západu oblačnosti přibývat a později se v západní polovině Čech místy přidají přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší denní teploty ještě vystoupí na 20 °C až 25 °C, na jihovýchodě až na 27 °C. Ve čtvrtek se místy očekávají přeháňky a pronikne k nám o něco chladnější vzduch ze severozápadu. Denní maxima budou mezi 18 °C až 22 °C, na jihovýchodě až 23 °C. Na obloze bude hodně oblačnosti.

Studená fronta
Synoptická situace ve středu odpoledne - počasí nad naším územím začne od západu ovlivňovat studená fronta, po které k nám přijde ochlazení, zdroj: metoffice.gov.uk

Teploty mezi 15 °C až 20 °C se očekávají v závěru týdne. K tomu se ojediněle (zejména na severovýchodě) objeví přeháňky. Na obloze bude spíše více oblačnosti. První polovina týdne tak bude teplotně nadprůměrná, ta druhá naopak teplotně průměrná a přinese více oblačnosti. Ve druhé polovině týdne nás tak čeká počasí obvyklé pro polovinu září.

Teplota - odchylka
Odchylka teploty vzduchu ve čtvrtek odpoledne vůči průměru 1981-2020 - po delší době nás čekají obvyklé teploty (odchylka od průměru bude minimální), zdroj: ventusky.com