Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

V příštím týdnu naměříme letní teploty, na víkend se ale ochladí

V příštím týdnu k nám pronikne velmi teplý vzduch z jihu, který přinese letní teploty. Jeho příliv bude vrcholit v polovině týdne. V pondělí se očekává skoro jasno až polojasno, během dne i oblačno a ojediněle, zejména na jihozápadě, se objeví přeháňky. Denní maxima vystoupí na příjemných 19 °C až 23 °C. V dalších dnech se bude dále oteplovat.

V úterý přeháňky ustanou a převládne skoro jasno až polojasno, přechodně až oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 20 °C až 24 °C, v Čechách ojediněle až na letních 25 °C. Mnohem častěji naměříme letní teploty ve středu, kdy se odpoledne teploty zastaví na 23 °C až 27 °C. Půjde o nadprůměrné teploty, ale rekordy neohrozí. V roce 2012 bylo až tropických 30 °C.

Studená fronta
Synoptická situace ve středu - počasí u nás bude ovlivňovat tlaková výše a bude k nám proudit teplý vzduch od jihozápadu. V Atlantiku už se ovšem bude nacházet výrazná studená fronta, která k nám dorazí v pátek, zdroj: metoffice.gov.uk

Teploty
Očekávané teploty ve středu odpoledne (model ECMWF) - na řadě míst přesáhnou letních 25 °C, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek už se odpoledne objeví první přeháňky nebo i bouřky. Teploty ale budou stále vysoké. Vystoupí na 22 °C až 26 °C, na jihovýchodě až na 28 °C.

V pátek počasí u nás ovlivní výrazná studená fronta. Na celé území přinese déšť, místy se objeví bouřky. Ty budou zřejmě i silné, ale předpovědi se ještě budou upřesňovat. Teploty díky frontě výrazně poklesnou. O víkendu se zřejmě ustálí kolem 17 °C. Srážky by už se ale o víkendu měly objevit jen ojediněle a na obloze bude převažovat oblačno.

Teploty
Očekávané teploty v sobotu - po přechodu studené fronty se výrazně ochladí, zdroj: ventusky.com